Världens största glassmuseum öppnar i Bologna

glassmuseum  gelatomuseum glassuniversitet Först fick den italienska gelaton ett eget glassuniversitet. Nu får den ett eget museum. Den 27 september slår Carpigiani gelato museum upp portarna i italienska glassmeckat Bolonga.

Glassens födelse är en mycket omstridd historia och osäkerheten är stor kring vem eller vilka det var som var först med den kalla delikatessen.

I Italien är man tämligen säkra på att det var just där den första glassen konsumerades någon gång på 1100-talet före Kristus. Det var då, vid övergången från bronsålder till järnålder, som människor till fullo började uppskatta frusna rätter.

Det berättas om hur kejsaren i antikens Rom skickade upp tjänare till toppen av vulkanerna Enta och Vesuvius för att där samla på sig snö som sedan fraktades ner för att blandas med honung och på så vis skapa en form av tidig sorbet.

– Glassens historia är mycket mer komplex än vad man föreställa sig, säger Luciana Polliotti, glasshistoriker och kurator vid Carpigiani gelato museum som snart öppnar i italienska Anzola Emilia i Bologna.

glassmuseum  gelatomuseum glassuniversitet Det 1000 kvadratmeter stora museet ligger insprängt i glassmaskintillverkaren Carpigianis huvudkontor, som också rymmer det högt ansedda glassuniversitetet. Den 27 september slår man upp portarna till vad som beskrivs som världens första och största gelatomuseum.

Samlingarna som visas upp rymmer över 10 000  bilder och dokument, ett 20 tal glassmaskiner och massor av rekvisita i form av glassformar, bestick och annat som hör glasskonsumtionen till.

Den interaktiva utställningsdelen är indelad i tre teman: hur glassen uppkom, hur glassen har producerats och hur glassen har konsumerats genom tiderna.

glassmuseum  gelatomuseum glassuniversitet Bland godbitarna som lyfts fram i förhandssnacket finns sorbetrecept från 1000-talet, och italienska glassrecept på exempelvis brödgelato, som publicerades i kokböcker redan i slutet av 1700-talet.

– En del av de historiska recepten kommer att tillagas, och erbjudas besökarna så att de kan jämföra dåtidens gelato med dagens, berättar Luciana Polliotti.

Förutom provsmakningar kommer besökarna också få en möjlighet att prova på att göra egen gelato på italienskt vis.

Mer information om öppettider och priser hittar du på http://gelatomuseum.org/

Ett annat mycket mindre och mer anspråkslöst museum om glass hittar du i London. Lilla Canalmuseum ligger inte långt från Kings Cross station och drivs av ideella krafter.  Här berättas inte bara historien om Londons kanaler, utan också om isens historia och betydelse för de brittiska handelsmännen. Det finns även en liten men intressant avdelning om glasshistoria.

 

Foto:Pressbilder/Carpigiani gelato museum

 

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter