Danskarna väljer kvalitet före kvantitet

dansk glassindustriUnder de senaste fem åren har danskarnas glasskonsumtion fallit från 10 till 8,7 liter per invånare och år, visar en undersökning som danska  Landbrug & Fødevarer gjort. Samtidigt har efterfrågan på kvalitetsglass ökat.

För fem år sedan åt danskar och svenskar ungefär lika mycket glass per person och år. Vi i Sverige åt redan då mer glass än vad gjorde i Danmark, men skillnaden var inte så stor – båda nationernas glasskonsumtion låg på omkring 10 liter per person.

Men de senaste åren har något hänt med danskarna. De äter inte längre lika mycket glass. De äter fortfarande mer än den genomsnittliga europén, hon får bara i sig 6,5 liter glass per år, men fortsätter minskandet i samma takt kommer danskarna om mindre än tio år vara nere på samma låga siffror.

dansk glassindustriDen privata danska organisationen Landbrug & Fødevarer släppte nyligen en ekonomisk analys över den danska glassindustrin. Där konstateras bland annat att samtidigt som glasskonsumtionen i landet minskar, så stiger priserna på glass.

Det genomsnittliga priset för en liter glass i Danmark ligger på 4,1 euro, att jämföra med det europeiska snittpriset som ligger på 4,34 euro. Det svenska glasspriset är bland de lägsta i Europa, det ligger på omkring 3,5 euro/liter. Billigast glass hittar man i Belgien. Där kostar glassen i snitt 2,6 euro per liter.  Dyrast är glassen i Grekland, där får man betala 7 euro för samma mängd.

Den rådande trenden i Danmark tycks vara att konsumenterna dissar glass på stan, istället köper de med sig kvalitetsglass hem.  En förklaring till detta kan vara att senaste årens prisökning framförallt skett på mindre pinnglassar, som den danska toppsäljaren Filur.

Med en graf visar utredaren hur glassen gått från att ha kostat 3 DKr 1989, till att kosta 9 Dkr tolv år senare. Hade glassen följt den allmänna prisutvecklingen hade den kostat 4,79 DKr förra året.

Känns som styckglassarna gjort samma prisresa i Sverige under nämnda period.

Men en annan förklaring kan vara att danskarna, liksom svenskarna, mer och mer börjar intressera sig för vad glassen innehåller. Man vill ha naturliga råvaror, och betalar gärna lite extra för det. Efterfrågan på nischade produkter inom premiumsegmentet har ökat senaste åren, trots att glasskonsumtionen i stort har minskat.

Mest populära glassmakerna i Danmark är Vanilj, choklad och jordgubb. Förra året omsatte den danska glassindustrin 2,2 miljarder danska kronor, av dem gick 205 miljoner till staten.

Här kan du läsa hela rapporten

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter