Gourmetglass gjord på brynt smör

Perverst god, och inte alls bra för kärlen. Så kan man beskriva smörglassen, en sann delikatess som passar utmärkt som avslutning på en gourmetmiddag. Eller när som helst du vill unna dig något riktigt lyxigt.

I USA kallas glass gjord på brynt smör för brown butter ice cream. Har du tur kan du finna den på dessertmenyn på någon av de lite lyxigare krogarna.

Smör i glass är egentligen inte så udda som det låter. Det används av kockar världen över, och sägs lyfta fram smakerna i glassen på ett helt annat sätt än grädde gör.  Göteborgsbaserade glasstillverkaren Lejonet & Björnen använder en kombination av närproducerat mjölk och smör i sin glassbas.

Eftersom doften av brynt smör är bland det ljuvligaste jag vet så har jag länge varit sugen på att tillverka en egen brown butter ice cream. Hittade ett recept på bloggen Alsike mat och vin och bestämde mig för att testa.

Det tog lite tid att slänga ihop glassmeten. Det för att jag av rädsla för att bränna smöret lät det bryna väldigt långsamt.

Glassen gjorde jag för en månad sedan, och den har serverats vid två tillfällen. Ena gången med rödavinbärscoulis och sticks gjorda av havreflarn. Andra gången fick den sällskap av dajmkulor och färska hallon.  Tredje gången jag åt glassen var när jag skulle fota den. Då hade jag inte så mycket tid, och inte så mycket tillbehör tillgängliga. Provade att äta den tillsammans med lite krossade jordnötter. Det blev gott det med. Men fotot gör tyvärr inte glassen rättvisa.

I ärlighetens namn tycker jag att bryntsmörglass är godast precis som den är, utan några tillbehör. För smaken är så underbar att det känns tråkigt att den ska tvingas konkurrera med något annat. Skall man ha tillbehör till den här gourmetglassen är det mest för syns skull, anser jag.

Bloggaren jag lånat receptet av serverade den tillsammans med en smulpaj och kryddiga nötter. Det var säkert mumsigt det med.

När Arlakocken Stefan Eriksson gör en glass på brynt smör rekommenderar han karamelliserade äpplen eller färska hallon som tillbehör.

För övrigt kan jag påpeka att glassen smakade utmärkt även efter att ha legat i frysen i en månad. Trodde inte det, med tanke på smöret. Annars brukar ju rekommendationen vara att äta sin hemgjorda glass inom en vecka.

smörglass, glass på brynt smör, brown butter ice creamGlass på brynt smör (6 port)

1 dl strösocker
4 äggulor
150 g smör (saltat)
2,5 dl standardmjölk
2,5 dl vispgrädde

Mixa äggulor och socker till en ljusgul fluffig smet. Ställ åt sidan. Bryn smöret på medelhög värme. Det tar ett tag, först kommer smöret börja småbubbla. Bubblorna kommer sedan bli större och större och smöret kommer bli brunt med små svarta prickar i.

Häll det brynta smöret i äggblandingen. Mixa hela tiden.

Värm upp mjölk och socker till dess att sockret löst upp sig (koka inte). Häll sedan mjölken över ägg-och smörblandningen. Mixa väl.  Slutligen häller du i grädden och mixar ytterligare en liten stund.
Ställ sedan in glassmeten i kylskåp och låt den mogna över natten. Dagen efter kör du den i din glassmaskin efter tillverkarens instruktioner. Var uppmärksam så att glassen inte körs för länge.

Rör om och låt glassen stå i frysen två timmar innan servering. Glassen håller minst en månad i frysen, men smakar bäst när den är färsk. Är glassen hårdfrusen bör den stå i kylskåp 30-60 minuter innan servering.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter