Glassriket testar gelato från Lagott

Glassriket testar gelato från Lagott i JönköpingLagott har länge varit kända för sina vackra bröllopstårtor, sagolika chokladpraliner och fantastiska isskulpturer. När företaget började producera glass var förväntningarna från oss på Glassriket höga. Nu har vi provat…

Bakom Lagott chocolat står konditorn Lennart Landh, en man som inte bara är känd för sina vackra och välsmakande bakverk, utan också är en av Sveriges, ja kanske världens, främsta isskulptörer.

För en tid sedan besökte Glassriket Lennart Landh i hans fabrik i Brandstorp, en liten ort som ligger mitt emellan Habo och Hjo, inte långt från Vätterns strand.

Glassriket testar gelato från Lagott i Jönköping

Priser från Fjällstugan

Ute var det kallt och gråmulet. Inne i fabriken var det ännu kallare. Där produceras nämligen inte bara praliner och glass av utsökt kvalitét. Där tillverkas också is. Massor av is. Is som sedan exporteras till mässor och event runt om i hela världen. Lennart själv åker ofta mer, för att förvandla isen till vackra och förbluffande isskulpturer.

Fantastiskt. Ännu mer fantastiskt var att den store konditorn själv stod och arbetade i en t-shirt. Glassrikets utsände huttrade trots flera lager långärmat.

Förutsättningarna kunde ju ha varit bättre för glassätning. För trots att termometern visade på något högre temperatur inne i choklad- och glassverkstan hade kylan krupit in i märgen. Det gick inte riktigt att få upp någon kroppsvärme.

Lennart visade sin verkstad, berättade att glassen bara innehåller naturliga råvaror. Kvalitet är något han värnar om, och som har blivit ett signum för allt Lagott producerar. Halvfabrikat och konserveringsmedel ligger inte högt i kurs.

Glassen Lagott tillverkar är av italiensk typ – det vill säga den innehåller mer mjölk än grädde, och bara vaniljglassen innehåller ägg. Som stabiliseringsmedel används gelatin.

Glassriket testar gelato från Lagott i Jönköping– Jag tycker att gelaton är godast, smakar mycket och är inte så fet, berättade Lennart Landh medan han langade över en bägare med sin personliga favorit ur egna produktionen, Caribian coctail.
– Du måste låta den tina en stund innan du äter den.

Tina. Finns det något värre än att behöva vänta på en glass som man har mitt framför ögonen? Ja, okej, det ligger ganska långt upp på listan över meningslösa i-landsproblem. Men ni förstår vad jag menar.

Glassen tinade långsamt. Väldigt långsamt. Under tiden fick Lennart berätta om sitt liv som stjärnkonditor. Det är inte vad han själv kallar sig, men det är vad han är.

Sedan flera år har han arbetat som ambassadör för ett lyxigt belgiskt chokladmärke, han har varit lärare och rest land och rike runt för att föreläsa om hur man lyckas med sina bakverk. Numera är världen hans arbetsfält, och han är mycket efterfrågad. Inne i fabriken låg en hög pepparkakor som skulle skickas till Harrods i London.  Faller de inköparen i smaken kommer de att säljas på varuhuset till jul.

När man räknar upp det kan det kanske låta skrytigt. Men det var inte alls så Lennart Landh berättade det. Lennart är en väldigt varm och jordnära person. När det gick upp för mig vilken stor konditor han egentligen är, blev jag nästan lite generad.

Tog en tugga glass trots att den inte tinat ordentligt. Den smakade ingenting. Vågade inte säga något. Mumlade att den behövde vänta lite till. Men tiden hade runnit iväg, och jag var tvungen att rusa vidare. Glassbägaren fick stå kvar.

Under tiden jag väntade på glassen hann Lennart berätta för mig att gelaton bland annat finns att köpa på café Fjällstugan i Jönköping. Den finns också i några utvalda livsmedelsbutiker i östra Västergötland.

Sedan dess har det legat och gnagt i mig att jag måste ge gelaton från Lagott en ärlig chans. Så för någon dag sedan begav jag mig till Glassriket, ihop men en liten testpanel. Två trekulors à 29 kronor inköptes. Det fick räcka så.

Resultatet av glassprovningen kan du läsa nedan. Man kan sammanfatta det som…. Lite av en besvikelse. Tror att det främst beror på färskheten – gelato ska serveras  dagsfärsk, direkt ur maskinen. Annars blir den inte så god. Största problemet var konsistensen. Den var inte bra. Andra problemet är att smakerna var lite för tama.

Glassriket testar gelato från Lagott i Jönköping

Glass från Lagott och delar av ett protokoll

Caribian cocktailglass
Glassen är ljus, med dragning lite åt det gröna hållet. De yngre i panelen gillade den inte. Konsistensen är mjuk, men lite torr och smulig trots att den inte innehåller några stora iskristaller.  Smakar svagt av ananas och kokos, innehåller även lime och rom. Lagom söt. Intetsägande. Hade gärna fått smaka mer.

Betyg: 3-
Köpa igen? Troligtvis inte.

Bananglass
Ljus glass, med dragning åt det gula hållet. Lite god, men inte så jättebra, enligt barnpanelen. Frisk, söt och äkta banansmak. Konsistensen lite geleartad, när vi tillagat bananglass och fått den så har vi gjort felsökning…Men en helt okej glass.
Betyg: 3
Köpa igen: Neeh.
Mjölkchoklad
Fin ljusbrun färg. Bra smak – smakar verkligen mjölkchoklad. Hade gärna fått smaka lite mer. Konsistensen som tidigare nämnts – mjuk, lite torr och smulig. Lämnar en svag, god eftersmak.
Betyg: 3
Köpa igen?….nej.

Mangoglass
Testprovningens vinnare. Jättegod, tyckte barnen. Bra mangosmak, fin knallgulfärg, välbalanserad. Bäst konsistens av alla glassar vi provade. Frisk, lättäten, god.
Betyg: 4
Köpa igen: ja

Vaniljglass
Väldigt ljus, svagt gul, svarta prickar. Smulade sönder när vi satte skeden i den. Torrast av alla provade glassar. Konsistensen bättrades dock när glassen smälte på tungan. Tydlig äggsmak, lagom sötma. Smuligheten drar ner betyget.
Betyg: 3-
Köpa igen: …nej

Mörk choklad
Härligt riktigt mörkbrun färg. Smulig och torr som de andra. God, rik chokladsmak. Glassen innehåller mörk rom, det känner man först i eftersmaken. Smaken påminner om lyxig chokladpralin. Distinkt kakaosmak. Tyvärr lämnade glassen kvar en sandig känsla på tungan. Mindre bra. Drog ner betyget ganska rejält.
Betyg: 2
Köpa igen: Tyvärr inte.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter