Restaurang hotar med böter för den som inte äter upp sin glass

Genroku AmsterdamDen asiatiska klassikern glass gjord på svart sesamfrö var en av rätterna glassriket provade under ett besök på Genroku i Amsterdam, en restaurang som hotar med vite för den som inte äter upp maten som serveras på tallriken.

Den japanska restaurangen Genroku i Amsterdam har inte bara överraskande god mat och läcker glass. Den har också ett väldigt bra koncept för ”all you can eat”.

För ett fast pris får du äta så mycket du orkar. Maten tas inte från något slafsigt buffébord utan du gör kontinuerligt beställningar från restaurangens meny.

Det finns dock en begränsning när det gäller hur mycket du får beställa. Du får bara ta in så mycket mat som du orkar äta. Lämnar du rätten får du betala en sopavgift, en åtgärd som förklaras med att man vill minska svinnet.

Du alltså inte göra någon ny beställning förrän allt på bordet är uppätet (så till vida att du inte vill betala för att slänga det). Misstänker att det går att förhandla bort denna avgift om man tycker att någon enstaka maträtt är inte lever upp till ens personliga kulinariska krav.

Maten tillagas direkt på beställning, och man får in den förvånansvärt snabbt. Många av rätterna är små, till exempel finns det vissa lite större sushibitar som räknas som en hel rätt. Men en rätt kan också vara en tallrik med japanska nudlar, ett spett med grillad bläckfisk eller ett fat med fyra sushirullar.

Jag gillar verkligen det här med att man får äta så mycket man vill, så länge man äter upp. Kanske något att införa på alla ställen där man serverar buffé – inklusive skolorna.

Kanske inte för de minsta barnen, men från högstadiet och framåt är barnen faktiskt stora nog att ta ansvar för sina handlingar. Ät upp det du har tagit på tallriken, eller betala en straffavgift.  Låter kanske lite väl hårt. Men något måste ju göras.

Du har väl läst siffrorna. Varje år slänger vi svenskar mat för 43 miljarder kronor.  En stor del av denna mat kommer från restaurang och handel, men även vi privatpersoner slänger bort 40-50 kilo varje år.

Mycket av det som slängs hamnar aldrig ens på tallriken. Vi slänger den direkt från skafferiet för att den passerat bäst före-märkningen.

Japp, vi drabbas också av lite dåligt samvete när vi tänker på det.

Tillbaka till glassen. Den svarta sesamglassen för att vara mer exakt. Det var hör och häpna första gången vi åt denna asiatiska delikatess. Vi befarade det värsta. Blev glatt överraskade. Den smakade inte så dumt. Den smakade inte så mycket över huvud taget, om vi ska vara ärliga. Smaken dominerades av socker, konsistensen var fin, mjuk men inte så krämig, den karaktäristiska sesamsmaken var mild, lätt nötig.

Restaurangen erbjöd även en annan japansk specialitet – grön matchaglass. Men den orkade vi inte prova. Någon straffavgift ville vi inte betala.

För den som blir sugen på att själv njuta lite sesamglass bjussar vi på ett recept som vi fått rekommenderat. Har ännu inte provat det själva, men lovar att återkomma  med omdöme när vi gjort det

glassrecept svart sesamglass, sesamglassSvart sesamglass (6-8 port)

2,5 dl standardmjölk
1,5 dl socker
80 gram svarta sesamfrön
5 dl vispgrädde
6 stora äggulor
Rosta sesamfröna i en stekpanna. Mal sedan sönder dem i en mortel.
Blanda mjölk, socker och sesamfrön i en kastrull. Värm till dess att sockret löst upp sig.  Koka inte.
Vispa äggulorna till en ljusgul fluffig smet. Häll försiktigt i mjölkblandningen i äggsmeten.  Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Häll på grädden. Värm till smeten tjocknat, ca 82- 84 grader, inte mer – då blir det äggstanning.

Häll upp i bunke med lock, förvara i kyl över natten. Häll sedan i glassmaskinen och frys enligt tillverkarens instruktioner. Låt glassen stå i frysen 1-2 timmar innan servering.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter