Glassrecept – svart sesamglass

glassrecept sesamglassDen svarta sesamglassen är godare än vad jag trodde att den skulle vara. Dessutom är den väldigt snygg på tallriken.

Jag har tidigare publicerat det här receptet i en artikel om en asiatisk restaurang i Amsterdam, men tycker att den förtjänar en egen sida under kategorien Recept.

Svarta sesamfrön går att hitta i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.

Svart sesamglass (6-8 port)

2,5 dl standardmjölk
1,5 dl socker
80 gram svarta sesamfrön
5 dl vispgrädde
6 stora äggulor

Rosta sesamfröna i en stekpanna. Mal sedan sönder dem i en mortel. Blanda mjölk, socker och sesamfrön i en kastrull. Värm till dess att sockret löst upp sig.  Koka inte. Vispa äggulorna till en ljusgul fluffig smet. Häll försiktigt i mjölkblandningen i äggsmeten.  Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen. Häll på grädden. Värm till smeten tjocknat, ca 82- 84 grader, inte mer – då blir det äggstanning.

Häll upp i bunke med lock, förvara i kyl över natten. Häll sedan i glassmaskinen och frys enligt tillverkarens instruktioner. Låt glassen stå i frysen 1-2 timmar innan servering.

Tags: , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter