Glassporr från HD-café i Amsterdam

Häagen-Dazs café  Amsterdam miniglassar i glasMumsiga glassbakelser, förföriska milkshakes och en massa delikata glassmaker är vad Häagen-Dazs glasscaféer runt om i världen bjuder på. Men i Sverige finns det ännu inget HD-hak. Är det inte på tiden att vi får det?

Amsterdam är ju mest känt för sina rökiga coffeeshops. Men där finns också en hel del ice cream parlours. Under ett besök i staden hann jag besöka en hel del.

Bäst, och dyrast, av alla var Häagen-Dazs glasscafé vid Rembrantsplein. Dit tog jag min tillflykt efter att ha provat flera mindre tilltalande varianter på holländsk gelato.  Efter sommarens härliga gelatoupplevelser i Jönköping och i Stockholm trodde jag att jag var omvänd. Att jag gått från gelatodissare till gelatodiggare. Men det har jag tydligen inte, inte helt i alla fall. Gelaton i Holland smakar helt annorlunda än gelaton i på Lilla Glassfabriken.
Häagen-Dazs café Rembrantsplein AmsterdamHäagen-dazs smakar alltid Häagen-dazs var man än befinner sig i Europa. All glass tillverkas ju på samma fabrik i Frankrike. Tryggt att veta. Speciellt när man måste hosta upp över fem euro för en bägare med tre skopor… Men när det kommer till glass, då ska man inte snåla.

Hann prova kulglass med smakerna romrussin, vit persika, mangosorbet och citronsorbet. Mumsade också i mig tre glass cupcakes. Dessa var fantastiskt goda – önskar att jag skrivit upp smakkombinationerna. Bilderna jag tog med kameran fick inte med all information. Men de var i alla fall en kombination av glass, cupcake, grädde och strössel i olika varianter.

Häagen-Dazs café cupcakes i Amsterdam

Till vänster en bild från menyn till höger de cupcakes som serverades mig.

Tänkte själv försöka mig på att göra en variant på denna mastiga dessert – återkommer så klart med recept när jag lyckats få till något jag tycker är värt att rekommendera.

Själva kakbotten var perfekt tinad, var lite orolig att den kanske skulle vara för kall. Dock smälte glassen ganska fort när den väl blev serverad – och det var en smula messy att äta bakelserna. Nio euro kostade de.

Av kulglassarna jag smakade var vit persika bäst. Tyvärr tror jag inte att den kommer att komma ut i svenska butiker. Enda chansen att få äta den här är nog om Häagen-Dazs öppnar ett glasscafé här också. Det borde de göra – finns ju typ i hela Europa utom i Norden.

Häagen-Dazs café  Amsterdam

Bilder från menyn, tagna med mobilkamera. Menyn är som porr för den som älskar glass och bakverk.

När jag tidigare i somras träffade Häagen-Dazs nordenchef, Märta von Mentzer, svarade hon lite hemlighetsfullt svävande på frågan om de kommer öppna någon glassbar här. Jag har sökt henne under förmiddagen för att höra om det finns någon chans att vi svenska HD-fans får ett ställe att hänga på. Men jag har inte kommit fram. Misstänker att det kanske har att göra med att Häagen-Dazs är ute på en glassturné. Förra veckan var de i Stockholm och delade ut gratis glass till besökare på kulturfestivalen.

Eftersom de kallade eventet turné drar jag slutsatsen att de kommer besöka fler städer. Men än har jag inte funnit någon turnéplan. Tänkte höra om det också. Så jag får helt enkelt återkomma i ämnet.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter