Vad gör glasstillverkarna av sina överblivna äggvitor?

överblivna äggvitor - vad gör man

Medan äggulan är en kär vän till glasstillverkaren, är äggvitan ett problembarn. Vad gör alla glassfabriker med sina överblivna äggrester? Glassriket har ringt runt för att få sig en bild av läget. 

– Vad sjutton ska jag göra med alla äggvitor? Är en fråga som alla glasstillverkare någon gång ställer sig när hen åter står där med en färsk glassmet och sex överblivna äggvitor som ligger och simmar i ett glas och ser lite hopplöst slemmiga ut.

Stora glasstillverkare som GB, Triumfglass, Alvestaglass och Sia slipper undan bekymret genom att köpa in sina äggulor på dunk. Då får man gulorna pastöriserade och kryddade med vatten, salt, konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, emulgeringsmedel och antioxidanter. Ofta har gulorna sitt ursprung utomlands.

Gulor på dunk är alltså inget alternativ för de glasstillverkare som satsar på tillsatsfritt, de har samma bekymmer som vi hemglassmästare.

– Vi har en plan om att ta vara på äggvitorna och göra maränger som man kan använda i olika glasscocktails . Men vi måste få klartecken från miljö och hälsa som har stränga krav på hanteringen. Så för tillfället komposterar vi tyvärr äggvitan, berättar Kristofer Björklund på Viskadalens gårdsglass.

Viskadalen är inte ensamma om att kompostera, eller slänga bort vitan. Jag slängde ut en enkät till en slumpvis utvald skara glasstillverkare, och frågade dem vad de gör med sina äggvitor.

De flesta svarade att de köper gulor på dunk.

– Vi knäcker inga ägg här på fabriken, däremot köper vi ägg av Svenska Lantägg, då beställer vi antingen äggula, äggvita eller helägg som levereras fryst i hinkar. Äggvita använder vi när vi tillverkar ekologisk sorbet. Helägg och äggula använder vi till vår KRAV-märkta gräddglass, berättade Calle Gudmundsson, vd för Engelholmsglass

Bland dem som inte uppgav att de köpte gula på dunk svarade de flesta att de antingen kastar bort vitan, eller gör maränger.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter