David gör Storbritanniens godaste glass

David gör Storbritanniens godaste glassHan är mjölkbonden som sadlade om till glassmästare. Nu vallfärdar folk till byn Helmsley i norra Yorkshire för att få smaka på glassen som nyligen utsågs till landets bästa.

I Sverige har vi ännu inga nationella tävlingar i glass, men runt om i Europa finns det gott om mästerskap, och många glassmästare lägger ner mycket tid och arbete för att vinna dessa.

David OtterburnEn som haft stora framgångar på senare år är den brittiske glassmästaren David Otterburn som driver glassfabriken Ryeburn of Helmsley.  Nyligen vann hans nutellaglass klassen bäst av de bästa vid den nationella mästerskapsfinalen i London, och tidigare har han fått guldmedalj för glass med smakerna toffee & fudge och coockie & cream.

– Det är den ultimata utmärkelsen, säger David Otterburn stolt och visar upp en bild där han fåt ta emot sitt pris från Zelica Carr, ordförande för den brittiska Ice Cream Alliance.

Man skulle kunna säga att David har mjölken i blodet. I över hundra år har släkten Otterburn bott och verkat på samma gård i lilla Helmsley i norra Yorkshire.

Länge var familjen mjölkbönder och hade massor av kor. Glassfabrikörer blev de av en slump när Storbritannien införde mjölkvoter och de helt plötsligt hade en massa överskottsmjölk som de var tvungna att göra något med.
Till en början sålde man mest till grannar, och folk som hade vägarna förbi. Men ryktet om Otterburns goda glass spred sig snabbt och glassfabriken växte och växte. Nu vallfärdar folk från hela Yorkshire för att få smaka på den populära glassen från Ryeburn.

Davids familj har ingen mjölproduktion kvar, istället säljer han och familjen glass på heltid och driver även ett populärt café. Verksamheten sponsras delvis av EU-bidrag.

Familjen står fortfarande kvar fötterna i myllan.
– Som före detta mjölproducenter känner vi verkligen våra råvaror, säger David.

Något hemligt recept finns inte bakom framgångarna.
– Man måste bara vara passionerad när det gäller ens produkter, och inte vara rädd för att prova nya ingredienser och nya idéer.

Trots att han äter glass nästan varje dag så njuter han fortfarande av den kalla desserten. Men han har ingen favorit.
– Jag har ingen speciell favorit, det är lite som att fråga vilket som är ens favoritbarn, säger David.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter