Guide – så gör du din egen glass

Så gör du egen glass hemmaAtt göra egen glass är egentligen inte så svårt. Du behöver inte ens ha glassmaskin för att lyckas. Här tipsar Glassriket om olika metoder för att göra egen glass.

Tre saker behövs när man ska göra egen glass. Kyla, färska råvaror och planering.

Lugn, jag är inte heller så förtjust i det ordet, planering. Men låt dig inte avskräckas, man vänjer sig väldigt fort. Det enda man behöver komma ihåg är att glassen ofta ska förberedas dagen innan man tänkt äta den.

Tre saker som underlättar vid glasstillverkning är termometer, digitalvåg och glassmaskin. Men dessa verktyg är inget måste.

Glassriket presenterar här tre sätt att göra hemgjord glass på. Ett där man använder sig av glassmaskin, ett där man gör sin egen glassmaskin, och ett där man har reklamavbrott som hjälpmedel.

Hemgjord glass i glassmaskin

Så gör du egen glass hemmaEnklaste sättet, enligt mig. Det första du ska göra när du vill tillverka glass i glassmaskin är att stoppa in kylskålen i frysen. Vanligtvis behöver den 16 -24 timmar på sig för att bli riktigt kall. Själv stoppar jag alltid in glassmaskinens skålar i frysen så fort jag använt dem.  Kom ihåg att skålen bör vara alldeles torr när du stoppar in den, och ha gärna en skyddande plastpåse runt om.

Har du en glassmaskin med inbyggd processor kan du helt hoppa över det första steget. Då är det bara att hälla i glassmeten, trycka på knappen och vänta medan glassmaskinens omrörare fryser ner glassen, samtidigt som den vispar in luft i den.  Vanligtvis tar det mellan 10-40  minuter för glassen att bli klar. Tidsåtgången beror på vilken maskin du gör, hur mycket glass du tillverkar och vilken temperatur smeten hade när du hällde i den.

Nackdelarna med  att göra glass i glassmaskin: glassmaskiner kan vara ganska dyra, och de tar plats. En del modeller väsnas en del, och de kan vara lite tråkiga att diska.

Glass i egentillverkad glassmaskin

Så gör du egen glass hemmaGlassmaskiner är konstruerade så att glassmeten körs runt i en behållare där väggarna är nedkylda. Mer avancerat än så är det inte.

I boken Glass, parfaiter och sorbeter tipsar författarna om hur man kan tillverka en egen glassmaskin med hjälp av två rostfria skålar (en större och en mindre) samt en elvisp. Det fungerar faktiskt riktigt bra.

Så här gör du: Fyll en fjärdedel av den större skålen med vatten. Sätt försiktigt ner den mindre skålen så att vattnet stiger upp på sidorna. Lägg i en frystålig tyngd i botten av den mindre skålen, detta för att den ska hålla sig på plats, ställ sedan in allt i frysen. När allt är fruset, tar omkring fem timmar, kan du ta ut skålarna och hälla i glassmeten.

I fabrikstillverkade glassmaskiner finns en elektrisk omrörare. Här får du själv vispa, förslagsvis med elvisp. Tyvärr kan du inte vispa mer än cirka tio minuter åt gången, detta eftersom värmen från elvispen (och rummet) värmer upp glassmassan. En kvart i frysen och sedan kan du ta ut och vispa igen.  Fortsätt så tills konsistensen känns fast och smidig. Ställ därefter in glassen i frysen ytterligare någon timme innan servering, detta för att den ska frysa till och bli lite fastare.

Nackdelar med denna metod: Kan vara lite meckig, tar längre tid än med riktig glassmaskin eftersom man måste göra pauser och vänta.

Hemgjord glass utan glassmaskin

Så gör du egen glass hemmaNästan alla glassrecept går att göra utan glassmaskin. När det i receptet står att man ska hälla ner glassen i en glassmaskin ställer man istället in glassmeten i frysen. Men – man får inte bara lämna den där.

Glassen måste under infrysningsperioden röras om regelbundet. Annars blir den isig, hård och tråkig (undantag parfait och semifreddo).

Det finns olika teorier om hur ofta man ska röra om i glassmeten. Själv följer jag tv-modellen, ett tips jag fick av glassmästare Stig Ernbro, Österhagenglass. Då rör man om cirka en gång i kvarten under tre timmars tid.

En del menar att det räcker med ett par vevningar någon gång i timmen under ett par timmars tid.  Men det tycker jag är för snålt – glassen blir inte lika god då. Det är som med all annan mattillverkning – man måste lägga ner lite kärlek.

Glasstillverkning enligt tv-modellen funkar bara om man kollar på en reklamkanal. Allrahelst ska den visa en mastodontfilm på cirka tre timmar. Använder man alla reklampauser till att gå och röra om i glassmeten har man när filmen är slut fått en underbart krämig glass, lika god som om den var gjord i glassmaskin.

Nackdelar med denna metod: Du måste passa på glassmeten, hela tiden springa fram och tillbaka och öppna frysen. Jag upplever att det är svårt att få glassen lika jämn och krämig som man får med maskin.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

Trackbacks/Pingbacks

 1. Älskade vanilj – 8 olika glassrecept | Glassriket - 6 september, 2012

  [...] Dagen efter kör du smeten i glassmaskin, eller följer något av Glassriket alternativa lösningar. [...]

 2. Choklad och apelsin – topp eller flopp? | Glassriket - 28 september, 2012

  [...] upp i bunke med lock, och ställ in i frysen en stund innan servering. Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide. Servera gärna med lite apelsinchoklad och zest… Topp säger [...]

 3. Chokladglass med extra allt | Glassriket - 8 oktober, 2012

  [...] Koka upp grädde, mjölk och vanilj. När det börjar bubbla drar du kastrullen från plattan. Hacka chokladen. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll sedan försiktigt i den varma gräddmjölken i äggblandingen. Vispa under tiden, och häll sedan över allt i kastrullen igen. Lägg den hackade chokladen i bunken där du vispade socker och ägg. När glassmeten kommit upp till rätt temperatur ska du snabbt ta bort den från plattan, och hälla upp i bunken där du har den hackade chokladen. Blir glassen varmare än 85 grader förvandlas den snabbt till omelett… Vispa sedan till all choklad har smält. Kyl sedan ner glassmassan, jag brukar låta den stå i tills den blir riktigt kall, omkring fyra timmar. Denna glass behöver inte mogna över natten som många andra. När glassmeten är kall häller du ner den i glassmaskinen och följer tillverkarens anvisningar. När glassen nästan är klar lägger du ner nutellan och låter den röras runt. Sedan häller du över den hackade chokladen och minimarschmallowsen. Det kan bli för tungt för glassmaskinen att dra runt, i så fall tar du bara och rör runt med en sked. Skopa upp i bunke med lock, och ställ in i frysen en stund innan servering. För den som vill ha lite till rekommenderar jag chokladsås och hackade hasselnötter. Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide. [...]

 4. Glassriket - 18 november, 2013

  [...] Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide. [...]

 5. Gör din egen dumbleglass | Glassriket - 18 november, 2013

  [...] Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide. [...]

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter