Pepprig plommonsorbet med smak av rött vin

glassrecept plommonrecept plommonsorbetFyllig, frisk och förförande god är denna svala plommonsorbet som kryddas med både rött vin och svartpeppar. Får oss att tänka på allt som är mysigt med hösten.

Det stackars plommonträdet ute i trädgården håller på att duka under av all frukt som tynger ner dess arma grenar. I lövens skugga har getingarna fest på fallfrukt som sakta förmultnas på marken…
Jag kände att det var dags att ta tag i saken. Inte kan man låta så mycket god frukt förspillas. Så jag satte på mig gummistövlar och gick ut för att tampas med getingarna. Som tur var stack de så fort jag kom (utan att jag blev stucken)

Kilovis med plommon bärgades in i köket. Det blev både paj och marmelad, men framförallt så blev det massor av glass.

glassrecept plommonrecept plommonsorbetDenna sorbet gjorde jag på röda Victoriaplommon och den blev faktiskt överraskande god. Viss, kanelen väcker en viss julkänsla, smaken påminner lite om mulled wine. Men det är ju sådant som man vill ha och mysa med nu när mörkret och nordanvindarna kommer.

Tänker absolut göra om denna sorbet, och ha den som en lätt dessert efter en mer bastant huvudrätt som mustig höstgryta. Vill man göra sorbeten barnförbjuden kan man strunta i att låta rödvinet koka med frukten, och istället hälla i det när övriga blandingen svalnat.

Receptet är en variant på den plommonsorbet som finns presenterad i The Ice Cream Bible.

glassrecept plommonrecept plommonsorbetPlommonsorbet med rött vin och svartpeppar (4-6 port)
450 g mogna plommon
1,5 dl rött vin
1,5 dl socker
1,5 dl vatten
1 kanelstång
2 långa bitar citronskal ( använd typ potatisskalare)
1 tsk citronsaft
8 svartpepparkort

Kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det koka på medelvärme, under lock, i ungefär en halvtimme. Plocka sedan bort kanelstången och citronskalet.
Mixa blandingen i mixer eller med mixerstav. Sila sedan genom en finmaskig sil ( du kan skippa detta moment om du vill ha kvar lite tuggbitar i sorbeten) Låt blandnigen svalna en stund i rumstemperatur, sedan i kylskåp ( eller frys om du har bråttom). Blandingen får inte vara varmare än +4-5 grader när du kör den i glassmaskinen ( eller vilken metod du nu väljer att använda dig av)
Låt sorbeten stå i frysen i minst två timmar innan servering.

Felsökning: Om du upplever att din sorbet är för lös kan det bero på att vinet har en för hög alkoholhalt, eller att du haft i för mycket socker. Prova att späda med lite vatten.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter