Recept på världens godaste björnbärsglass

Recept på världens godaste björnbärsglassPassa på nu när backen är full av björnbär!  Den här glassen är den godaste jag någonsin gjort, enligt testfamiljen. Björnbärsglass måste du göra själv, det är omöjligt att hitta köpeglass som smakar lika fantastiskt.

Förutom den underbara smaken får man även en glass med läcker färg… helt utan tillsatser. Ja, om man väljer äkta vispgrädde, har hört att det finns något tillsatt i 36 % varianterna

Hur som helst. Jag tänker inte vara långrandig. Den här glassen måste ni prova, det är en utsvävad variant på David Leboviz hallonglass från The perfect scoop.

Recept på världens godaste björnbärsglassFör att slippa de hårda kärnorna som finns i björnbär så är det bäst att sila glassmeten genom en finmaskig sil. Om ni vill ha kvar lite av fibrerna och tuggmotståndet kan ett tips vara att låta en tredjedel av smeten förbli osilad, det gjorde jag. Gillar det där lite hårda knastriga i kontrast till den mjuka lena glassen.

Håller sig god en vecka eller två, men bör helst ätas samma dag som den tillverkas, för då är björnbärsglassen super.

Har du inga björnbärsbuskar i närheten? Då går det utmärkt att använda frysta. Det gjorde jag, om jag ska vara ärlig.

Fastän det finns massor av bär ute i skogen… Men jag orkade mig helt enkelt inte ut. Tog ett kort med mobilen, sen fick det vara.  Så nu vet ni det… jag är totalt misslyckad när det gäller min ambition att vara lite mer som Fäviken-Magnus.

Recept på världens godaste björnbärsglassBjörnbärsglass ( 4 port)

Björnbärspuré:
250 gram björnbär
2-4 msk socker ( beror på hur söta och mogna bären är)

Glassbas:
4 äggulor
0,5 + 0,5 dl socker
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
En liten nypa salt

Börja med björnbärspurén: Lägg socker och bär i en kastrull, låt småkkoka i cirka tio minuter till dess att bären mjuknat och löst upp och fått syltliknande konsistens. Ställ åt sidan och låt svalna en stund.

Blanda äggulorna med 0,5 dl socker, vispa till en luftig ljusgul smet. Häll mjölk grädde och resterande socker i en kastrull, låt det småsjuda, inte koka, en stund.
Häll sedan försiktigt ner mjölkblandningen i äggsmeten, hela tiden under omrörning. Höll sedan tillbaks allt i kastrullen, och värm upp till 82-84 grader – detta för att pastörisera äggen och få smeten så jämn, krämig och god som möjligt. Det är viktigt att temperaturen inte överstiger 84 grader – då blir det äggstanning. Inte gott. Använd digitaltermometer, har du ingen får du var vaksam och stå och röra om till dess att smeten är så pass tjock att den täcker baksidan på en träslev.

Låt svalna, och ställ sedan i kylskåp i minst fyra timmar, helst över natten. Innan du ska hälla smeten i glassmaskinen så blandar du ihop bärpuré och glassmet. Sila genom en finmaskig sil och kör sedan i glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner.

Denna glass är god till det mesta, provade den till lite plommonpaj. Mums. Men den är nästan bäst bara som den är, utan att den behöver tävla med andra smaker.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter