Tryggt att ha glasslådan som lunchbox

Tryggt att ha glasslådan som matburkEfter larm om farliga plaster i glassförpackningar går Sia ut med ett meddelande om att vi som gärna använder tomma glasslådor som matlåda tryggt kan fortsätta med det.

För några dagar publicerade GP en artikel där man varnade oss konsumenter för att använda tomma glassförpackningar som matlådor. Speciellt om vi tänkte micra maten direkt i burken eftersom plasten kan släppa ifrån sig gift när den hettas upp i mikrovågsugnen.

Nu går Sia ut med ett pressmeddelande där man lugnar alla oroliga konsumenter genom att förklara att Sias glassförpackningar med fördel kan användas i mikrovågsugn eftersom de görs av miljövänlig polypropen, vilket Glassriket redan rapporterat om efter sommarens lilla bisfenolfrossa.

– Våra kunder kan tryggt fortsätta förvara mat i våra burkar, säger Rolf Frid, vd för Sia glass.

Att många använder glassburkarna till mycket annat än att bara ha glass i vet han om. För några år sedan utnämnde Dagens Nyheter Sias glassförpackning till landets bästa matlåda.

Även den som använder sig av glassburkar från fabrikanter som Åseglass, Triumfglass och GB kan känna sig trygga, eftersom deras förpackningar är tillverkade av samma material.

Tryggt att ha glasslådan som matburkSajten Sund.nu tipsar om att vi ska kolla efter en symbol med pilar i en trekant runt en siffra – siffran avslöjar vilken typ av plast du har att göra med, och den kan tydas efter den här tabellen:

Typ 1 (PET) låg risk
Typ 2 (PE-HD) ska inte upphettas
Typ 3 (PVC) undvik! Innehåller ofta ftalater som är farliga.
Typ 4 (PE-LD) Ska inte upphettas
Typ 5 (PP) Låg risk – vanligaste glassförpackningsmaterialet
Typ 6 (PS) Undvik! Kan innehålla polystyren som kan läcka till livsmedel
Typ 7 ( diverse plast) Undvik helst, kan bland annat innehålla bisfenol 7.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter