Askungenmask – så får du slätare hy

Det stramar i ansiktet, och luktar inte så gott. Men när man väl sköljer av ansiktet är det lent som en bebisrumpa. Äggvita fungerar ypperligt som ansiktsmask när du är i behov av en quick fix.

Glassrikets projekt kring överblivna äggvitor fortsätter. Dagens äggvitetips innehåller inget bak, och inga referenser till glassmaskiner. Istället är det skönhetsvård och egen tid som gäller.

Att smeta in ansiktet med äggvita är ett gammalt beprövat husmorstips som många kanske glömmer bort idag när våra badrumsskåp är fyllda med number seven och Eight hours creme.  Men faktum är att tipsen håller än.

Äggvitan består av 90 procent vatten och tio procent ren protein.  På huden fungerar den sammandragande och lite uttorkande.

Askungemask - så får du slätare hudSmetar du in ansiktet med äggvita kommer du inom någon minut känna hur det börjar strama i huden, har du vita runt ögonen kommer du känna att de undre ögonlocken dras ner mot kinden.

Första gången jag provade göra en äggvitemask var jag inte särskilt gammal, det var mamma som visade mig. Då tyckte jag att den kändes mycket obehagligt.

När jag nu gör den igen känns det där strama och obehagliga nästan skönt. För det gör att jag upplever att masken verkligen fungerar.

Äggvitemasken kallas också askungemask. Det är för att den släta huden inte vara mer än en kväll. Sedan återgår hyn snart till sitt lite skrynkliga normalläge. Efter att man sköljt av masken kan det uppstå lite rodnad. I alla fall på mig.  Men det går över efter en stund.

Jag upplever att huden blir slätare, mjukare och får en liten lyster. Inbillning eller ej, jag kommer nog börja göra dessa masker mer regelbundet.  På den misslyckade bilden ser du olika stadier av min äggvitemask.

Längst upp är före-bilden. Andra bilden har vitan börjat strama. Tredje bilden har jag spräckt vitan genom att grimasera (mycket lustigt, hela ansiktet spricker upp och man ser ut att vara minst hundra år gammal) På sista bilden har jag tvättat bort allt, och borstat ögonfransarna.

Kan tipsa om att även äggulan lämpar sig mycket väl för ansiktsvård. Den är rik på svavel och lecitin och sägs vara bra mot rynkor om den används regelbundet.

På den utomordentligt fantastiska sajten She Net finns gott om recept på äggbaserade ansiktsmasker baserade på både gulor och vitor.

Till exempel tipsar de om att man kan vispa äggvitorna och tillsätta lite citronsaft får att kurera fet, storporig och åldrad hy.   Den ska testas nästa gång. Men sen håller jag mig nog till den enkla rena äggvitan.

Tags: , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter