Rödvinssorbet – modigt tillbehör till ostbrickan

Visst låter det lite udda med kall rödvinsorbet till den rumstempererade osten. Men faktum är att det funkar jättebra, både smakmässigt och som konversationsämne.

Jag är egentligen inte alls någon vindrickare. Föredrar i de allra flesta fall läsk, vatten eller kaffe. Men jag älskar smaken av vin i maträtter. Gräddig pasta med vitvinssås, mustig gryta med kraftig bordeaux… När det kommer till sorbet är vin-varianterna nästan mina favoriter.

Du behöver inte använda dig av något dyrt vin till denna sorbet. Att sockra finvinet känns lite som hädelse. Men du ska heller inte köpa något alkoholfritt matlagningsvin i livsmedelsbutiken. Ta något billigt och bra, och använd slurken till att hälla i köttfärssåsen.

Tänk på att denna sorbet blir lite lös – den behöver stå och frysa till sig ett par timmar innan servering. Vill den inte frysa sig fast då heller beror det sannolikt på att du har för mycket socker, eller vin med för hög alkoholhalt. Prova späda med lite vatten.

Sockerlagen till det här receptet är samma som jag använder till alla sorbeter. Det kommer bli cirka 2,5 dl över om du följer mitt recept som är lika med en skål till OBHs lilla glassmaskin. Men oroa dig inte över det, och kasta absolut inte bort lagen. Den har lång hållbarhet – ställ in i kylen och gör en till sorbet. Varför inte prova med rosé, eller vitt vin istället?

rödvinsglass till ostbrickanRödvinssorbet (2-3 port)

Sockerlag:
2,5 dl vatten
3,5 dl socker
0,5 dl vit sirap

Rödvinssorbet:
1 gelatinblad
1 dl sockerlag
2,5 dl rött vin
1 tsk äggvita

Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter. Värm sockerlagen, ta upp och krama ur gelatinet. Lägg det i den varma sockerlagen, rör om tills det har löst upp sig.
Ta av blandningen från plattan. Häll i vinet och häll över allt i en skål eller bunke som placeras i kylen i några timmar. Har du bråttom snabbkyler du i frysen…
Kör sedan allt i glassmaskin. Först mot slutet, när massan börjar bli fast, tillsätter du äggvitan.
Servera gärna till ostbrickan

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter