Vitvinssorbet – en utmärkt start eller avslutning

Glassrecept vitvinssorbetDenna vitvinssorbet är lätt och fluffig som ett moln, förföriskt söt, bekvämt besk och med en lagom avvägd syra. Passar lika bra som en frisk avslutning på en bastant måltid, som till en fördrink på en romantisk middag.

Glassriket har lyssnat till sina egna råd och använt sista delen sockerlag till att göra en uppfriskande vitvinssorbet. Vi har gjort den några gånger under sommaren, och kommer säkerligen göra den många gånger till.

Den här sorbeten går hem hos de flesta. De som tycker att glass ska smaka grädde kan dock ha lite invändningar. Att servera den som dessert efter en middag bestående av sallad och skaldjur är kanske inte en så bra idé, för vitvinssorbeten är snarare uppfriskande än mättande.

Fördelen med alkoholbaserade sorbeter är att de aldrig behöver stå och tina en stund innan servering. Det är bara att skopa upp och servera direkt.

Vill man ha en lite festligare dessert kan man servera sorbeten i fruktskål i form av en halverad galiamelon/cantaloupe som delats på mitten och gröpts ur.

Ett annat alternativ är en liten fruktsallad med lättsockrade jordgubbar och mynta (gärna med några droppar citron på). Nektariner och persikor är också goda till.

Vitvinssorbet ( 4 port)

2 gelatinblad
2 dl sockerlag
5 dl torrt vitt vin
2 tsk äggvita

Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter. Värm sockerlagen, ta upp och krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen, rör om tills gelatinet har löst upp sig.
Ta av blandningen från plattan. Häll i vinet och häll över allt i en skål eller bunke som placeras i kylen. Har du bråttom snabbkyler du i frysen, men jag har upptäckt att sorbeten blir bättre om basen får stå och ”gelea” till sig över natten.
Kör sedan allt i glassmaskin. Först mot slutet, när massan börjar bli fast, tillsätter du äggvitan.
Har du ingen glassmaskin ställer du in sorbetsåsen i frysen, låt stå i ca 3 timmar, eller till dess att du är nöjd med konsistensen. Kom ihåg att röra om ofta, helst en gång i kvarten.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter