Karamelliserade äpplen med havresmul och kanelglass

glassrecept kanelglass med karamelliserade äpplen och havresmulAtt karamellisera frukt och servera havreströssel till är ett trevligt alternativ till smulpaj. Byt ut vaniljsåsen mot kanelglass och du har en klockren fullpoängare…

Jag gillar verkligen att ta ingredienser till en maträtt och slänga om dem så det känns lite nytt. Att byta ut äppelpajen mot äppelskivor stekta i socker och servera med lite havresmul till är ju egentligen inte särskilt avancerat. Men det blir en trevlig dessert som känns roligare att servera än standardpajen som det så ofta blir.

Tänk bara på att vara försiktig när du smälter sockret… det är ju så lätt att bränna sig. Havresmulet brukar jag egentligen göra olika varje gång, jag improviserar mycket. Ibland, som den här gången har jag i råsocker och vetemjöl, ibland har jag bara havre, strösocker och smör…

glassrecept kanelglass med karamelliserade äpplen och havresmulKanelglass (8 port)

1 kanelstång
1 tsk äkta vaniljpulver
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk kanel

Koka upp grädde, mjölk och kanelstång i en tjockbottnad kastrull. Dra av kastrullen och låt svalna en stund.
Under tiden vispar du ägg och socker till en ljusgul fluffig smet.
Häll försiktigt den varma gräddmjölken över gulorna, vispa hela tiden. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda upp till 84 grader, inte högre, du vill inte ha äggstanning.
Häll över glassmeten i en bunke, låt stå och svalna i rumstempteratur innan du ställer in smeten i kylskåp. Har du bråttom ställer du in den i frysen i tjugo minuter, plockar upp kanelstången, silar massan och häller sedan allt i glassmaskin.
För bästa resultat låter du glassmeten mogna i kylskåp över natten, innan du silar, plockar upp kanelstången och häller i glassmaskin.
Har du ingen glassmaskin ställer du blandningen i frysen i minst fyra timmar. Då är det viktigt att du rör om glassen minst tre-fyra gånger i timmen.

Havresmul

75 g smör
2 dl havre
1 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 msk honung

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna. Lägg ut blandingen på en plåt täckt med bakpapper. Kör in i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut, låt svalna och smula sedan isär havret, ifall det flutit ut och bildat en jättelik havrekaka… förvara i tätsluten burk.

glassrecept kanelglass med karamelliserade älpplen och havresmulKaramelliserade äpplen

4 äpplen ( medelstora)
50 g smör
1,75 dl socker

Skala frukten, ta bort kärnhusen, skär dem i tunna klyftor eller ringar. Smält smör och socker i en stekpanna tills det sakta får en gyllenbrun färg. Lägg i äppelbitarna, rör försiktigt, ös lite och ställ ifrån plattan. Lägg upp frukt + karamellsky på tallrikar, strö havresmul där du tänker lägga glassen, lägg på kanelglassen och strö på ytterligare lite smul över hela rätten. Servera direkt.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter