Europas godaste gelato utses vid glass-EM i Berlin

Em i glelato 2012Den 18 oktober är det dags för det första europeiska mästerskapet i gelatotillverkning. I Sverige är den italienska glassen på stark frammarch, men det dröjer några år innan vi kan vara med och tävla, tror gelatoexeperten Tony Olsson.

Under sommarens glassfestival i Florens utsågs kanadensiske James Coleridge till världsmästare i gelato. Med sin lönnsirapspetsade pecan- och havssaltsgelato snodde han guldet mitt framför näsan på två snopna italienska glassmästare.

Därför rustar Italien nu för fullt för att åtminstone få en EM-mästare i gelato när tävlingarna hålls på Hotell Steinberger i Berlin den 18 oktober i år.

Mästerskapet arrangeras av den italienska branchtidningen för gelato – Gelatoartigianale, i hemlandet är intresset stort.

Italien rymmer inte mindre än 18 000 gelaterior som alla tillverkar sin egen glass.
–816 av dem fanns representerade vid årets nationella mästerskap där EM-finalisterna skulle koras, berättar Eraldo Levati som arbetar på Gelatoartigianale.

Till slut stod den unge glassmästaren Stefano Dassie som segrare tillsammans med veteranen och gelatokändisen Candeloro Calarco. Båda jobbar nu för fullt för att slipa på sina gelatorecept inför tävlingarna i Berlin.

Förutom Italien kommer sju andra länder finnas representerade; Tyskland, Holland, Grekland, Spanien, Sloveninen, Storbritannien och Österrike. Under finalen ska de alla tillverka glass med smak av mango och choklad.

Domarna kommer betygsätta smak, utförande och utseende. En sann gelatomästare måste inte bara ha sinne för smak och kemi, hen måste också vara estet ut i fingerspetsarna.

I Sverige är gelaton på stark frammarsch.

– Det stämmer fullt ut, glass/gelato är verkligen i ropet, berättar konditorn Tony Olsson som under året introducerat italiensk glass på konditorer runt om i landet. Intresset från kunderna är stort.

– Ta senast Glass på hörnet i Vaxholm som ökat sin försäljning i år, fastän vädret varit tråkigt, tack vare att de tillverkar glassen själva, säger Tony Olsson.

Ännu finns inte tillräckligt stort underlag för att ha en nationell glasstävling i Sverige, tror Tony Olsson.

– Tävlingsmässigt tror jag det är ett par tre år kvar tills vi kan få till en riktigt bra tävling i glass.

Men när det väl händer, då kan ni lita på att Glassriket kommer att vara på plats och rapportera.

Deltagare i Gelato-EM

Italien: Candeloro Calarco, Stefano Dassie

Slovenien: Klemen Logar, Danijela Preloznik

Grekland: Nikolaos Christogeorgos, Nikolaus Neroladakis

Storbritannien: Samuel Giacopazzi, Fabio Beninati

Spanien: Rafael Pinyol, Jose Antonio Romero

Holland: Carla Geelhoed, Bas van Hulsen

Tyskland: Monika Schulze, Throsten Bissnatz

Österrike: Franz Steiner, Daniele de Rocco

 

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter