Ingefärsglass spetsad med plommon

glassrecept Ingefärsglass spetsad med plommonmarmelad och havrecrumbleNär hösten kommer känns sommarens mjuka jordgubbsglass och friska vinbärssorbet en smula passé. Nu är det mustigt och rustikt som gäller. Jag spetsar glassen med ingefära, och rör i hemgjord plommonsylt. Som strössel använder jag förra veckans havrecrumble.

Okej, förra veckan kallade jag det havresmul. Men det är ju samma sak. Vissa envisas att säga crumble istället för smul, precis som de säger cupcakes istället för muffins. Själv är jag ambivalent och blandar ihop allt i en enda röra.

Ingefärsglassen bygger på ett grundrecept på vaniljglass som jag ofta använder mig av. Om du jämför med kanelglassen så är det samma bas, bara olika smaksättare.

Vill du skippa ingefäran och göra vaniljglass istället rekommenderar jag dig att använda 1 tsk äkta vanilj, eller ännu hellre, en vaniljstång som du låter koka med och inte plockar upp förrän det är dags för glassmaskin/infrysning.

Jag rörde i ett par matskedar plommonsylt innan jag körde smeten i glassmaskin. Ett alternativ som blir lite snyggare, men som inte ger samma jämna smakfördelning, är att försiktigt röra i sylten(rippla) i den färdiga glassen, innan den ställs in i frysen för att stelna.

Ingefärsglass spetsad med plommonmarmelad och havrecrumbleIngefärsglass (6-8 port)

0,5 tsk äkta vaniljpulver
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
30 g färsk ingefära, ca 3,5 cm

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull.  Skala ingefäran och riv ner den i grädden. Koka upp på medelhög värmen. Under tiden vispar du ägg och socker till en ljusgul fluffig smet.
Häll försiktigt den varma grädden över gulorna, vispa hela tiden. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda upp till 84 grader, inte högre, du vill inte ha äggstanning.
Häll över glassmeten i en bunke, låt stå och svalna i rumstempteratur innan du ställer in smeten i kylskåp. Har du bråttom ställer du in den i frysen i tjugo minuter, silar massan blandar i mjölken och häller sedan allt i glassmaskin.
För bästa resultat låter du glassmeten mogna i kylskåp över natten, innan du silar, blandar i mjölken och häller i glassmaskin.
Har du ingen glassmaskin ställer du blandningen i frysen i minst fyra timmar. Då är det viktigt att du rör om glassen minst tre-fyra gånger i timmen.

Plommonsylt med ingefära

500 g plommon
25 g ingefära ( ca 3 cm)
2,5 dl syltsocker

Dela plommonen, kärna ur. Skala och finhacka ingefäran. Lägg plommon och ingefärshack i en kastrull, koka upp och låt sjuda under lock i en kvart. Tillsätt sedan syltsockret, höj värmen och låt koka kraftigt i ca fem minuter. Skumma av. Ta av kastrullen från värmen, låt svalna under omrörning. Häll upp i rena, täta burkar. Mycket god till scones, glass och ostar.

Havrecrumble

75 g smör 2 dl havre
1 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 msk honung

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna. Lägg ut blandingen på en plåt täckt med bakpapper. Kör in i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut, låt svalna och smula sedan isär havret, ifall det flutit ut och bildat en jättelik havrekaka… förvara i tätsluten burk.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter