Glassar vi minns… gelato gate

För några år sedan blev en gratis glass till en gnällig kund från Australien en världsnyhet. Varför? – jo för att den innehöll fryst bajs. Lokalpressen döpte snabbt härvan till gelato-gate.

Historien är så obehaglig att man sätter skrattet i halsen och istället känner en kräkreflex. Tänk dig att du sitter på en hotellrestaurang och äter lunch tillsammans med din älskling och dina barn. Nivån på ljudet som spelas är så hög att det nästan inte går att höra vad man tänker.

Du ber kyparen sänka volymen. Inget händer. Du ber än gång till och det är fortfarande för högt. Tredje gången är du riktigt upprörd, och skäller ut personalen.

De ber om ursäkt, sänker volymen och bjuder hela familjen på gratis chokladglass. Du tar en tugga och så plötsligt…

Du spottar ut det hårda äckliga du fått i munnen. Torkar tungan på en servett. Och vad ser du på tallriken? Jo, en bit av en kall bajskorv.

Detta är vad som hände den stackars Jessica Whyte när hon i oktober 2008 besökte Coogee Bay hotell i Sydney.

Händelsen polisanmäldes och paret Whyte hamnade i pressens strålkastarljus. Med feta rubriker skrevs det om ”Gelato-gate”.

En utredning startades, man samlade in DNA och gjorde utfrågningar bland personalen. Vems var bajset? Hur hamnade det i Jessicas glass?

Labbrapporten visade att bajset förmodligen kommit från en kvinna. Något mer kunde man inte få fram. Dessutom var det ju inte säkert att kvinnan som producerat avföringen var den samma som stoppat den i glassen…

Familjen drev en kostsam rättsprocess mot hotellet, och krävde en miljon i skadestånd. Det slutade med att de fick 50 000 i australiensiska dollar tillsammans med en ursäkt.

Men imagen blev en smula tilltufsad. Jessica Whyte är fortfarande känd som kvinnan som åt bajs, och hotellet får dras med alltid förknippas med bajsskämt.

På tal om bajs och restauranger… Ni har väl inte missat Glassrikets artikel om restaurangkedjan som har bajs i sin företagsslogan? ”In an age where creative marketing is king, even feces can be turned into gold”

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter