Glassfabriken där korna råmar och kunderna ler

Viskadalens gårdsglass - glass gjord på superfärsk mjölkI Viskadalens glassfabrik blir det ingen glass gjord förrän 150 kor har mjölkats och över tusen ägg har knäckts för hand. Mjölkbonden Henrik Alfredsson är en av många bönder som ser gårdsglassen som ett sätt att få en extrainkomst. Och kunderna, de jublar.

Morgondimman dansar över ängarna och solen har knappt gått upp när arbetet på Viskadalens gård börjar.  Klockan är fem och det enda som hörs i den arla morgonsunden är kornas råmanden. Det är dags för mjölkning och sprängfyllda juver ska tömmas.

I ladugården står 150 kor av rasen Holstein. Två gånger om dagen mjölkas korna, och i snitt ger de 31 liter mjölk per ko.

– Merparten av mjölken levereras till Arla och resten gör vi vår goda glass av, berättar Henrik Alfredsson.

Det tar omkring tre timmar att mjölka alla kor. Vid sjutiden kommer glasspersonalen in med sin eldrivna tank och hämtar mjölken de behöver till dagens glassproduktion.
Mjölken förs sedan till glassfabriken som även den ligger på gården.

Viskadalens gårdsglass

Viskadalens gårdsglass drivs av Henriks sambo Jenny Petersson och hans syster Helen Björklund. De hade länge gått och varit sugna på att starta eget, och när de hörde om det holländska konceptet gårdsglass nappade de direkt.

– Det var enklare att starta upp med hjälp av dem, då får man hela paketet med utbildning, utrustning och recept, säger Henrik. Visst hade de kunnat göra allt själva, men då hade det tagit mycket längre tid att komma igång, tror han.

Viskadalens gårdsglassGårdsglass är ett koncept skapat för mjölkbönder så att de själva ska kunna förädla sin egen mjölk och på så vis få en extrainkomst till gården. Gårdsglassen finns i 21 länder, och har blivit mycket framgångsrikt. Med dagens låga mjölkpriser är det många bönder som ser sig om efter alternativ för att ha råd att ha kvar djuren på gården, Viskadalens gårdsglass är inget undantag.

Men att starta glassfabrik är inte gratis, det kräver en ganska stor investering i både pengar, arbete och tid.

Tre personer arbetar med glassproduktionen. När mjölken kommer in i fabriken börjar en person att separera fram den grädde som behövs medan de andra två börjar dela fram äggulan.

Det är många ägg som ska knäckas, 130 gulor behövs för en sats glassmet, och det görs sju till nio satser per dag.  Jobbet är tidskrävande, och skulle kunna
undvikas genom att man istället för färska ägg använde gula på dunk.
– Vi provade det, men kände på en gång att det blev fel. Glassen blev helt enkelt inte lika god, säger Henrik.

Viskadalens gårdsglassNär alla råvarorna är klara är det äntligen dags för glasstillverkning. Men först ska glassmaskinen desinficeras.

Viskadalens gårdsglass bygger på en bas av grädde, mjölk, socker och ägg som smaksätts med saker som kaffe, lakrits, frukt, choklad och bär. Man är noga med att råvarorna helst ska vara lokala, och att glassen ska vara utan onödiga tillsatser.

viskadalens gårdsglassGlassfabriken körde igång i juli i år, så sent som för en månad sedan var det premiär. Efterfrågan har hela tiden varit stor, och glassen har bemötts med idel lovord och ovationer.

– Det har varit väldigt bra respons, säger Henrik blygsamt.

Hos Viskadalen är glassäsongen inte förbi – den har ju just börjat. Gårdens mobila skopglassvagn ska nu ut och sälja pinfärsk glass på marknader och mickelsmäss, och tanken är att glassen också ska finnas att köpa i livsmedelsbutiker och restauranger i närområdet. Den finns redan på Ica Varberg.

Runt om i Sverige öppnar fler och fler bönder glassfabrik. Det finns redan glassbönder från söder till norr, och de lär bli allt fler. Inte bara på grund av de låga mjölkpriserna.

Text: Camilla Grönbladh
Foto: Viskadalens gårdsglass AB

Viskadalens gårdsglassViskadalens gårdsglass har även en gårdsbutik där man förutom gårdsglass även kan köpa Viskadalens gårdsmjölk och olika närproducerade grönsaker och delikatesser.
Under september håller man öppet fredag – söndag 13-18.

Hitta till Viskadalens gårdsglass
Adressen är Drared 11 B, Veddinge
Kommer ni söderifrån så kör igenom Veddige efter Strängbetong kör ni mot Älgaslätt i rondellen. Ni hittar Viskadalens gårdsglass på vänster sida efter ca 1,5 km. Kommer ni norrifrån så kör mot Älgaslätt i Strängbetongrondellen. Ni hittar gården  på vänster sida efter 1,5 km

GPS: Latitud, longitud 57.2836339, 12.386734

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter