Glass och pannkakor på holländskt vis

recept pannkakor på holländskt visPannkakor är nästan lika mycket Holland som ost, träskor och tulpaner. De serveras stora som dasslock, och gärna dränkta av tillbehör som vaniljglass, jordgubbar och grädde. För ett fulländat resultat ringlar man över lite sockerbetssirap.

Det holländska namnet för pannkakor är pannenkoek och det är en otroligt populär maträtt i Nederländerna . Överallt finns pannkaksställen som påminner om pizzerior. Där säljs pannenkoek och poffertjes, små tjocka plättar som serveras med florsocker och smält smör eller vaniljsås.

recept pannkakor på holländskt visAnnars varierar tillbehören beroende på smak och tid på dygnet. Men skinka och ost (holländsk såklart) är alltid poppis, liksom banan, sirap och glass.

I Amsterdam provade vi en jättepannkaka till frukost. Sylt och grädde som är den svenska standarden är svår att hitta på menyerna. Istället får man färsk frukt och glass i kombination med vispgrädde. Kanske mer en efterrätt egentligen… men god och mättande var den. Kostade åtta euro… Det blev ganska mycket rester över.

Det holländska grundreceptet för pannkaka är det samma som vi använder oss av i Sverige.  Ska man göra en ost- och skinkpannkaka så lägger man på sin topping efter att man vänt pannkakan. Vill man ha banan blandar man ner mosad banan i pannkakssmeten innan man steker den (så gjorde de i alla fall på den pannkaksrestaurang vi besökte)

Kom ihåg att det viktigaste knepet för att få lyckade pannkakor är att låta smeten stå och svälla, helst en timme eller mer. Det är som när man gör glass. Det gäller att ha planering och tålamod…

recept pannkakor på holländskt visPannkakor à la Amsterdam ( 8 port)

2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
6 dl standardmjölk
3 ägg
50 g smör
800 g färska jordgubbar
5 dl vispad grädde
8 dl vaniljglass

Häll hälften av mjölken i en bunke, häll under omrörning i mjölet och saltet. Vispa till en slät smet. Häll sedan på resten av mjölken tillsammans med äggen. Smält smöret och rör i. Ställ gärna in i kylen och låt smeten svälla i en timme.

När man har smör i smeten behöver man vanligtvis inte tillsätta något när man steker pannkakorna.  Men det beror lite på vilken stekpanna man har…

Stek pannkakorna tunna och stora, använd gärna en gjutjärnspanna. De är tunga men blir varma ända upp på kanterna så att du kan använda dem som stekyta. Använder du en knapp dl till varje pannkaka bör receptet ge åtta stycken.

Rensa och skär jordgubbarna, vispa grädden.  Fördela över pannkakorna – sist skopar du på glass. Servera direkt.

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter