Somers – ung utmanare i gelato-EM

Brittisk glassmästare tävlar vid Gelato-EMFör deltagarna i årets gelato-EM har nedräkningen börjat. I snart ett år har brittiske Somers Giacopazzi ,19, förberett sig inför tävlingarna. Han ställer upp med ett familjerecept som förfinats under fem generationer.

Somers Giacopazzis resa mot gelato-EM började för knappt ett år sedan i Harrogate där det brittiska glassförbundet arrangerade nationella tävlingar i glass. Han hade blivit ombedd att ställa upp av sin farbror Peter, som är den nuvarande ägaren till familjens restaurang/café Giacopazzis.

– Jag hade aldrig gjort något liknande, berättar Somers.  

Trots att han kände en viss nervositet inför utmaningen, tänkte han att det skulle vara en bra erfarenhet. När man är född i en familj som i fem generationer har tillverkat gelato sitter recepten och kunskapen i ryggmärgen. Gelaton har alltid varit en del av hans liv.

Eftersom gelatotävlingen var ny för året var det ganska få som ställde upp.
– Det var bara omkring 20 tävlande, berättar Somers som hoppas att tävlingarna ska växa sig större så att det blir mer motstånd i framtiden.

I de nationella tävlingarna var alla ombedda att tillverka en toffee-gelato, som sedan skulle bedömas av glassorganisationens domare.

– Ettan och tvåan skulle få gå vidare och representera Storbritannien vid de europeiska mästerskapen, säger Somers som till sin stora lycka slutade på en andra plats.

Kort därefter började förberedelserna inför gelato-EM där Somers ska ställa upp med en chokladgelato.

När man tillverkar gelato gäller det att hitta den perfekta balansen mellan mjölkfett och socker.  Det bestämmer glassens krämighet, och styr fryspunkten.

– Vi har provat att justera proportionerna i vårt familjerecept, men kommit fram till att den chokladgelato som vi serverar i vårt café är den bästa, säger Somers.

Han har också experimenterat med olika chokladsorter för att hitta den ultimata vinnarkombinationen.

– Jag tror våra chanser att vinna är lika stora som alla andras, säger Somers. Han kommer att tävla i lag tillsammans Fabio Beninati från Disotto Ice cream som kommer att tillverka mangogelato– Jag tror våra chanser att vinna är lika stora som alla andras, säger Somers. Han kommer att tävla i lag tillsammans Fabio Beninati från Disotto Ice cream som kommer att tillverka mangogelato

Gelaton är lika populär i Storbritannien som i Sverige, det vill säga den är på stark frammarsch.

– Vi britter äter glass året runt. Det enda problemet är vädret… På vintern föredrar de flesta att köpa med sig glassen hem och mysa med en stor skål gelato framför en öppen brasa. Det är i alla fall så jag gillar att äta den, säger Somers.

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter