Älskade vanilj – 8 olika glassrecept

glassrecept vaniljglassKan du göra en riktigt god vaniljglass, då kan du göra nästan vilken glass som helst. Glassriket listar här åtta olika vaniljglassrecept som alla är goda på sitt sätt. Lär dig minst ett av dem, och du kan snart kalla dig hemmaproffs.

Vaniljglass toppar försäljningslistor världen över. Ingen annan glass är så populär. Hur den perfekta vaniljglassen ska smaka är det många som har åsikter om. Det finns mängder av basrecept som kan varieras till det oändliga. När du provat några stycken upptäcker du snart att skillnaden är väldigt stor.

Viktig att komma ihåg är att det inte finns några genvägar. Och det går inte att snåla på råvarorna och tro att resultatet blir det samma.

Men, med det sagt vill jag inte att du kilar iväg och köper dyr tahitivanilj och slänger ner i din första glassmet. Jag skulle vänta med de lyxigare råvarorna tills jag lärt mig bemästra receptet perfekt.

Börja med en billigare vaniljstång, eller vaniljpulver, det blir väldigt gott det med. Sedan kan du gå på de lite lyxigare, färskare vaniljstängerna. Du kommer bli förvånad över smakskillnaden.

När du väl hittat en vaniljglass som passar dig, är det en utmärkt bas att experimentera ifrån. Tillsätt fruktpuré, nötter, likörer, kryddor, choklad… prova dig fram och njut av provsmakningarna.  

glassrecept vaniljglassVaniljglass, bas (8 port)

1 vaniljstång
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön, dra sedan ifrån plattan.

Vispa ägg och socker till en ljusgul fluffig massa.
Under omrörning, häll den varma gräddmjölken över äggvispet. Häll sedan tillbaka blandingen i kastrullen. Sjud till 84 grader, eller tills den börjar tjockna. Häll upp i bunke, täck över. Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan in i kylen och låt mogna över natten.

Dagen efter kör du smeten i glassmaskin, eller följer något av Glassriket alternativa lösningar.

Kommentar: Detta är det vaniljrecept jag oftast använder mig av själv.

Vaniljglass, förfinad (6-8 port)

2,5 dl standardmjölk
en nypa salt
1,5 dl strösocker
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
5 stora äggulor
1 tsk vaniljextrakt

Värm mjölk, salt och socker i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg sedan ner all vanilj i den varma mjölken. Lägg på locket, dra av från plattan och låt stå i en timme.

Vispa äggulorna fluffiga. Värm mjölken igen, häll sedan ner den i äggsmeten, försiktigt och under omrörning så att inte äggen koagulerar. Häll sedan tillbaks allt i kastrullen.
Värm sedan på svag värme till smeten börjar tjockna (ca 84 grader)

Häll grädden i en skål, häll sedan över den varma glassmeten. Rör om. Tillsätt sedan vaniljextraktet. Ställ in i kylen tills blandingen är kylskåpskall. Helst ska den stå över natten.

Kör i glassmaskin, eller följ Glassrikets alternativa guide.  

Kommentar: Supergod, men jobbigt att vänta i en timme…  Vaniljextrakt är flytande och gjort av vaniljstänger som fått dra i alkohol. Kan vara svårt att få tag på den äkta varan, men det kan finnas varianter som t ex vaniljarom på vanliga Ica- och Coop-butiker. Kolla annars med specialbutiker på nätet.

Lyxig vaniljglass (4-6 port)

1 gelatinblad
1 vaniljstång
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 msk honung eller glykos
6 äggulor
1,25 dl strösocker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Dela vaniljstången, skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg sedan i vaniljstång, grädde, mjölk och honung/glykos.
Vispa socker och ägg fluffigt. Vispa ner det i gräddmjölken. Värm under vispning till smeten tjocknar (84 grader) ta av från plattan. Plocka upp vaniljstången, tillsätt gelatinet (urkramat). Rör om tills gelatinet löst upp sig. Häll i bunke, kyl i kallt vattenbad. När smeten är 4-5 grader kall kör du den i glassmaskin eller följer Glassrikets alternativa guide.

Kommentar: Denna glassmet behöver ej mogna till sig över natten, enligt receptet. Men den tar inte skada av att göra det. Viktigt att den är riktigt kall när man kör i maskinen. Glykos finns på bakavdelningen i större välsorterade butiker.

glassrecept vaniljglassEnkel vaniljglass (4-6 port)

3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp, dra sedan bort från värmen. Vispa socker och ägg fluffigt. Tillsätt den varma mjölkblandningen och vaniljsockret. Vispa. Låt kallna i kylskåp och kör sedan i glassmaskin eller följ Glassrikets alternativa guide.

Kommentar: Detta är en enklare och billigare vaniljglass som är helt okej. Fortfarande godare än de allra flesta du köper i butik.

Vegansk vaniljglass ( 6-8 port)

2,5 dl sojamjölk
2 msk arrowrot
4,5 dl sojagrädde
1,5 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljpulver

Blanda ut arrowroot med ca 0,5 dl sojamjölk. Ställ åt sidan. Häll grädde, mjölk, socker och vaniljpulver i en kastrull, värm på medelhög värme. Precis när blandingen börjar koka drar du bort kastrullen från plattan och tillsätter arrowroten. Detta kommer att få smeten att tjockna. Häll i bunke, ställ i kylen 3-4 timmar, kör sedan i glassmaskin, eller följ Glassrikets alternativa guide.

glassrecept vaniljglassLiten och mjuk vaniljglass (4 port)

2,5 dl standardmjölk
1,25 dl grädde
1 vaniljstång
2 äggulor
knappt 1 dl strösocker
en nypa flingsalt

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Lägg allt i en kastrull. Häll på grädde och mjölk och sjud på medelhög värme.
Vispa äggulorna fluffiga tillsammans med socker och salt. Häll sedan försiktigt över den varma gräddmjölken. Rör om, häll tillbaks i kastrullen och låt sjuda till 84 grader. Häll över allt i en skål, låt svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Låt smeten mogna till nästa dag. Kör i glassmaskin, eller följ Glassrikets alternativa guide.

Kommentar: Bra standardrecept som smakar gott och innehåller lite mindre grädde än många andra vaniljglassrecept.  

LCHF vaniljglass (4-6 port)

4 äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 tsk äkta vaniljpulver
0,5 kryddmått steviaextrakt

Värm mjölk, grädde och vanilj i en kastrull. Dra ifrån plattan när det börjat koka.  Vispa äggulorna fluffigt. Häll försiktigt mjölkblandingen över äggfluffet. Häll tillbaks allt i kastrullen. Sjud upp till 84 grader. Häll upp i bunke. Rör ner stevian. Låt svalna i kylskåp minst fyra timmar. Kör sedan i glassmaskin, eller för Glassrikets alternativa guide.

Kommentar: Socker gör att glassen blir mjukare och lenare. När man inte använder sig av något sådant blir glassen därför lite hårdare. Upplever du det kan du prova tillsätta 1 msk vaniljvodka.

Vaniljglass gjord på crème fraiche (6-8 port)

4 äggulor
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
en nypa flingsalt
3 dl crème fraiche
1 vaniljstång

Vispa äggulorna fluffiga. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna, lägg allt i en kastrull. Häll på grädde, socker och salt. Rör om till sockret löst upp sig. Vispa försiktigt ner den söta vaniljgrädden i äggulorna. Häll tillbaks allt i kastrullen. Sjud till 84 grader. Häll över i en skål. Kyl över natten. Innan du kör glassen i glassmaskin plockar du upp vaniljstången och vispar ner crème fraichen i glassmeten. Följ sedan glassmaskinens instruktioner.

Kommentar: Väldigt mäktig glass…men också väldigt god. Creme fraichen ger en friskhet i smaken som passar mycket bra tillsammans med både pajer och frukt.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter