Sockerstekta päron med hemgjord kardemummaglass

glassrecept hemgjord kardemummaglassVarma söta päron smakar ljuvligt i kombination med kall hemgjord kardemummaglass. På toppen har vi vår trogna favorit – havresmulet.

Nu är det verkligen fest i trädgården. Årets äpplen är tyvärr drabbade av rönnbärsmal, men duger att ha i mos och paj. Päronen är få, men väldigt uppskattade.

Den här efterrätten är en variant på den vi gjorde förra veckan. Skillnaden är att vi bytt äpplen mot päron och smaksatt glassen med kardemumma istället för kanel.

– Mums, smakar semla, var första kommentaren från treåringen när han slickade i sig glassmetsresterna.

Jag använde finstött kardemumma, vill du ha den grövre så väljer du hela korn och mortlar till den storlek du föredrar. Vill du ha kraftigare kardemummasmak kan du dubbla mängden.

Sockerstekta päron med ingefärsglassKardemummaglass (6-8 port)
1 tsk äkta vaniljpulver
4 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk finstött kardemumma

Koka upp grädde, mjölk, vanilj och kardemumma i en tjockbottnad kastrull. Dra av kastrullen och låt svalna en stund.
Under tiden vispar du ägg och socker till en ljusgul fluffig smet.
Häll försiktigt den varma gräddmjölken över gulorna, vispa hela tiden. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda upp till 84 grader, inte högre, du vill inte ha äggstanning.
Häll över glassmeten i en bunke, låt stå och svalna i rumstempteratur innan du ställer in smeten i kylskåp. Har du bråttom ställer du in den i frysen i tjugo minuter och häller sedan allt i glassmaskin.
För bästa resultat låter du glassmeten mogna i kylskåp över natten, innan du häller i glassmaskin.
Har du ingen glassmaskin ställer du blandningen i frysen i minst fyra timmar. Då är det viktigt att du rör om glassen minst tre-fyra gånger i timmen.

Sockerstekta päron med ingefärsglassHavresmul
75 g smör
2 dl havre
1 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 msk honung

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ingredienserna. Lägg ut blandingen på en plåt täckt med bakpapper. Kör in i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut, låt svalna och smula sedan isär havren, ifall det flutit ut och bildat en jättelik havrekaka… förvara i tätsluten burk

Sockerstekta päron
4 päron
50 g smör
1,75 dl socker

Skala frukten, ta bort kärnhusen, skär dem i tunna klyftor eller ringar. Smält smör och socker i en stekpanna tills det sakta får en gyllenbrun färg. Lägg i päronbitarna, rör försiktigt, ös lite och ställ ifrån plattan. Lägg upp frukt + karamellsky på tallrikar, strö havresmul där du tänker lägga glassen, lägg på kardemummaglassen och strö på ytterligare lite smul över hela rätten. Servera direkt.

Tags: , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter