Snabb sorbet – med yonanas eller mixer

Har du också sett den där på hyllan i elvarubutiken – yonanas,  fruktsorbetmaskinen som påstås kunna trolla fram krämiga sorbeter på nolltid. Glassriket har undersökt den lite närmare.

glassrecept på superenkel och lätt jordgubbssorbet Ja, tyvärr inte så nära som vi önskat. Vi har alltså inte provat maskinen ännu. Den hutlösa prislappen på 895 kronor fungerar avskräckande. Nog för att vi älskar glass och sorbet, men nära tusen spänn för en plastig kökspryl vi egentligen inte har utrymme för, där går gränsen.

Att få tag på produktrecensioner var inte heller det lättaste. Yonanas fruktsorbetmaskin är tämligen oomskriven. I amerikanska forum finns dock en del trådar där maskinen diskuteras. Och det finns lite matnyttigt på Facebook.

Vi kan konstatera att även den här maskinen kräver förberedelse, liksom de flesta glassmaskiner gör. Yonanas gör fruktsorbet av frysta frukter och bär, alltså måste du stoppa in dina frukter i frysen fyra till sex timmar innan du tänkt göra din sorbet.

Det andra viktiga vi upptäckte var att man rekommenderas använda fryst banan som grund till så gott som alla fruktsorbeter. Detta för att ge konsistens, och förmodligen även sötma. Börja med en halv fryst banan, kör ner annan frukt, kör sedan i en halv banan till. Och voila – ut kommer en krämig sorbet som enligt många är väldigt god.

glassrecept på superenkel och lätt jordgubbssorbetVisst, vi är lite sugna på att skaffa en sådan här pryl. Men samtidigt är vi smålänningar… så det får duga med stavmixern så länge.

För även med den går det superenkelt att förvandla frysta frukter & bär till mumsiga mellanmålsdesserter. Med eller utan fryst banan.

I dag gjorde vi världens enklaste jordgubbssorbet (och en mer avancerad). Receptet på den enkla är som följer

Superenkel jordgubbssorbet (1 port)
200 g frysta jordgubbar
Ev 1 msk florsocker
Stavmixer

Låt jordgubbarna tina en kvart i rumstemperatur. Lägg dem i en hög behållare. Häll på florsocker, om du vill ha mer sötma.  Mixa på full effekt med mixerstaven tills du får en slät, tjock jordgubbsmassa. Servera direkt.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter