Glasstatistik – om svårigheten att få fram rätt siffror

glasstatistik - så mycker glass äter viÄter vi svenskar 11,5 liter glass per år, eller ligger siffran på knappt tio? Siffrorna när det kommer till glasstatistik varierar stort. Glassriket reder ut varför.

Med jämna mellanrum släpps statistik som berättar hur mycket glass vi årligen mumsar i oss per person. Amerikanerna ligger alltid i topp, och vi svenskar brukar ligga på topp fem, alltid någon liter efter finländarna.

I förra veckan släppte amerikanska forskningsinstitutet Mintel nya siffror som beskriver vår glasskonsumtion.

Där berättas att amerikanerna äter 17 liter glass per person och år, äter medeleuropén omkring 10 liter. Men enligt European Ice Cream Association äter européerna bara 6,5 liter per person och år. Ganska stor skillnad, eller hur. Likadant är det om man jämför svenska jordbruksverkets siffror, med siffror som kommer från producenterna.

Per Stenström är ordförande för Svenska glasstillverkarföreningen som brukar sammanställa svensk glasstatistik. Han medger att det finns problem med räkningen.

– Statistiken är inte komplett, säger han.

Det beror dels på att man bara har tillgång till medlemmarnas uppgifter. De allra minsta producenterna finns därför inte med. Men deras del av den svenska glassmarknaden är så liten att det inte gör så mycket.

– Det stora problemet är att vi vet hur mycket som importeras, säger Per Stenström. Det gäller framförallt mjukglass.

– Företag som McDonalds importerar stora volymer mjukglass som inte finns med i statistiken.

Att glassen mäts i volym och inte i vikt är ett annat problem när det kommer till glasstatistiken. Det är stor skillnad på glass och glass. Billigare märken och mjukglass innehåller stora mängder luft. Om vi skulle ändra våra glassvanor och välja glass av högre kvalitet skulle volymen minska, medan vikten skulle vara konstant, eller till och med öka.

Ett tecken på att det sker en sådan utveckling just nu kan stärkas av Mintels uppgifter som visar att den brittiska glassmarknaden ökat sin omsättning med 19 procent under de senaste fem åren, samtidigt som volymen gått ner med sju procent under samma period. Men det kan också förklaras med dyrare råvarupriser.

När det kommer till frågan om hur mycket glass vi svenskar egentligen äter finns det alltså ingen säker siffra. Men det finns en ungefärlig.

– Jag skulle uppskatta att konsumtionen nog ligger på 11-11,5 liter per person och år, säger Per Stenström.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter