Krön middagen med en förförisk glassufflé


glassrecept elegant jordgubbsglassuffléEtt enkelt glassrecept på en elegant dessert. Du behöver inte ens glassmaskin för att lyckas. Jordgubbsglassen som bygger sufflén görs på grädde, socker och äggvita.

När man gör glassufflé behöver man inte köra in smeten i ugnen och hoppas att den ska resa sig. Istället bygger man en liten form av bakplåtspapper, eller som i mitt fall, skrivarpapper inlindat i plast. Det är den där fluffiga, lite ojämna formen man vill åt.

Ni som regelbundet följer Glassriket vet att jag samlar på äggviterecept. Det här receptet är därför helt perfekt för mig – glass gjort på vispad äggvita. Hittade min inspiration i den härliga boken Sockerbagarens bästa recept – av Michel & Albert Roux.

Suffléglassen är lite lättare och något isigare i konsistensen än glass som tillagas med äggula och genom uppvärmning. Den bör ätas samma dag den tillverkas, då är den som godast.

Smeten behöver inte stå och mogna eller svalna av. Däremot måste man ge desserten några timmar i frysen, så att den får den härliga suffléformen.

När jag provade detta recept hade jag ingen fyllning i (jordgubbarna räckte inte till)

Nästa gång ska efter halva frystiden försiktigt gröpa ur glassbakelserna och fylla hålet med färska lättsockrade bär, eller kanske en chokladmousse… mmm… kom bara ihåg att bädda igen gropen efter dig, så att choklad- eller bärgömman blir en trevlig överraskning.

glassrecept jordgubbsglassuffléJordgubbsglassufflé 8 port
800 g jordgubbar
7,5 dl vispgrädde
5 dl socker
3 äggvitor
Saften från en liten citron

Börja med att göra iordning formen. Vik ett smörpapper, eller ett vanligt papper med plastfolie omkring sig, runt kanten på en suffléform. Pappret bör nå cirka fem cm över kanten på formen. Tejpa fast pappret så att det sitter stadigt.

glassrecept jordgubbsglassuffléMixa/mosa jordgubbarna. Rör i socker (allt utom 1 msk) och citronsaft, vispa om tills allt blandat sig.  Vispa först grädden fluffig. I en ren skål vispar du äggvitorna tillsammans med 1 msk socker.
Rör ner den vispade grädden i jordgubbsmoset, vänd sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna.

Häll smeten i formarna, moussen ska nå cirka 3 cm över kanten. Frys sufflén i fem timmar innan servering

Ta bort pappret innan servering. Dekorera med strössel, färska jordgubbar eller chokladsås. Servera gärna ihop med ett krispigt mandelflarn.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter