Bröstmjölksglass – här har ni receptet

glassrecept bröstmjölksglassI en rubrik till Schulmans show på aftonbladet talar man om bröstmjölksglass som den nya trenden. Trend är väl att ta i. Men det påminde mig om att jag lovat ut receptet. Här är det.

Det har gått några månader sedan den kom ut – receptboken från coola glasscafét Icecreamist i London.

Recepten är i sig inte så revolutionerande. Vad jag gillar med Matt O’Connor och hans glasskoncept är att det är så långt ifrån bigpack och barnkalas man kan komma. Icecreamist gör syndig och sensuell glass för vuxna.

Bilderna i boken är enkla, svarta och råa, och osar sex och rock ’n roll mer än något annat. Texterna är fyndigt skrivna. Matt O´Connor är en man som har sin bakgrund i PR-branschen.  Det märks på allt han gör och allt han skriver.

glassrecept bröstmjölksglassAtt skapa bröstmjölksglassen var ett lyckat drag. Genom den blev Icecreamist en snackis världen över. Folk betalar gladeligen över hundra kronor för att få en skopa vaniljglass, gjord på bröstmjölk handpumpad av engelska mödrar.

Glassen bröt mot många tabun, och väckte en debatt om vad som är äckligt och vad som är naturligt.

Har du ingen bröstmjölk att tillgå kan du byta ut mjölken mot vanlig mjölk, så har du en helt normal vaniljgelato.

glassrecept bröstmjölksglassglassrecept bröstmjölksglassBröstmjölkglass 2 port
2,5 dl bröstmjölk
1,25 dl vispgrädde
2 äggulor
88 g socker
en nypa flingsalt
0,5 vaniljstång

Häll mjölk och grädde i en kastrull. Klyv vaniljstången, skrapa ur fröna. Häll ner stjälken och fröna i mjölken. Värm under omrörning.

Vispa äggulorna flluffigt tillsammans med salt och socker. Häll under omrörning ner den varma gräddmjölken ner i äggröran. Häll sedan tillbaks allt i kastrulle, värm till 83 grader. Det får inte koka.
Låt vila i rumstemperatur i 30 minuter innan du ställer in smeten i kylen och låter den vila  över natten. Ta bort vaniljstången innan du häller smeten i glassmaskinen och följer tillverkarens anvisningar. Ett tips är att tillsätta en tesked citronsaft innan du häller ner blandningen i glassmaskinen.  Ställ i frysen en stund innan servering.

Foto: Sxc.hu

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter