Fira fredagen med frisk och fettfri citronsorbet

glassrecept på sockerlag och citronsorbetAtt göra citronsorbet istället för en gräddglass känns som en bra kompromiss om man vill tänka lite på hälsan. Det här receptet är sött, men friskt. Perfekt till drinkar eller som avslutning på en tyngre middag.

I går hade jag Kents låt ”Dom andra” på repeat inne i huvudet hela dagen, och nu upptäckte jag att den spelar där igen.  Det blir så ibland. Man kommer att tänka på en låt, och så vägrar den låta en vara i fred. Istället biter den sig fast, och vid varenda tankepaus så sätter den igång .

Ät fett och socker tills du spyr eller blir en fyratons-martyr säljs dig sälj dig dyrt…

Tror att det var för att jag hade P1 på hela dagen. Vid varje nyhetssändning upprepades att vi svenskar äter för dåligt – för mycket socker, salt och mättat fett, och för lite fisk, frukt och grönsaker.

Som glassprofet är man ju lite av en skurk. För glass består ju mest av socker och mättat fett från mjölk och grädde…

Livsmedelsverkets Inger Andersson varnar på debattplats i Dagens Nyheter att de osunda matvanorna hotar folkhälsan – och efterlyser en nationell strategi för mat och hälsa.

glassrecept på sockerlag och citronsorbetDessa larm kommer ju med jämna mellanrum. Vi lyssnar till Inger Andersson och bjuder på ett recept på en citronsorbet som varken innehåller salt eller mättade fetter. Däremot innehåller det tyvärr en hel del socker, så det är inget för den som går på LCHF-diet.

Servera citronsorbeten som den är i citronskal, eller gör en liten drink genom att vispa ihop sorbeten med vodka och vitt vin, häll upp i cocktailglas och servera med sked och en citronskiva på kanten.

Det kan också vara fräscht att ha lite färsk mynta eller citronmeliss till.

Använde samma sockerlag som jag hade till den fluffiga jordgubbsorbeten. Klistrar in receptet här också, så du slipper klicka runt.

Sockerlag till sorbet
5 dl vatten
6,75 dl socker
125 g glykos ( går att ersätta med vit sirap)

Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp till allt socker har löst upp sig. Tillsätt sedan glykos/sirap och koka upp igen. Skumma av och häll upp i behållare med lock. Förvara i kylskåp efter att lagen svalnat.

glassrecept på sockerlag och citronsorbetCitronsorbet  (4 port)
2 gelatinblad
2 dl sockerlag till sorbet
2,5 dl vatten
Saften från 4 citroner
1 msk äggvita

Blötlägg gelatinet. Pressa citronerna. Värm sockerlag, vatten och citronsaft. Tillsätt gelatinet och rör om tills det löst upp sig. Kyl blandingen i kylskåp ( eller snabbt i frysen) När sorbetlagen är kylskåpskall häller vispar du i äggvitan. Kör sedan blandingen i glassmaskin.  Låt sedan sorbeten stå i frysen en timme eller två innan serveringen.
Har du inte någon glassmaskin struntar du i äggvitan, lägger istället in sorbetlagen i en bunke i frysen. Låt den ligga där i 4 timmar men kom ihåg att röra om 3 gånger i timmen. Annars blir den för isig.
Servera i skalen som blev över när du pressade citronerna.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter