Samtal med EU om glassens dag

Beslut i EU glassen får en egen dagDen europeiska glassdagen låter fortfarande som något jag drömt ihop. Men igår fick jag ett samtal från parlamenledamot Silvestris. Vi talade glass i några minuter.

Det tog över en månad, och flera påminnelser. När de väl hörde av sig förstod jag inte vad det handlade om. Helt plötsligt var det någon som pratade engelska i telefonen. Först trodde jag att det handlade om en blocketannons jag just lagt ut, sen funderade jag på om det var angående den Nya Zeeländska medicinglassen jag sökt information om.

Till slut gick det upp för mig att personen ringde från Senor Silvestris kontor, angående den europeiska glassdagen. Det var alltså inte han själv som talade, men väl hans sekreterare Libra som uppgav att hon ringde för att svara på de frågor jag skickat till Silvestris.

Det blev en lite knagglig intervju. Sekreteraren berättade att man redan för två år sedan försökte få igenom en europeisk gelato-dag, men då lyckades man inte få igenom tillräckligt många underskrifter.

– I år hade man förberett sig bättre, och hade över 300 underskrifter.

Bakom förslaget ligger ihärdigt lobbyarbete från intresseorganisationen Art Glace, en sammanslutning som består av ett flertal nationella gelatoföreningar. Sverige finns inte representerat där, men väl länder som Belgien, Tyskland, Italien och Spanien.

– Det är alltså inte bara Italien som står bakom det här förslaget, berättade Libra.

Att det blev just 24 mars beror på att man tyckte att det var ett passande datum eftersom den riktigt stora glassäsongen börjar då.

– Införandet av den Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass är väldigt speciell, eftersom det är första gången EU fattar beslut om en dag för en maträtt, sade Libra och framhöll att om jag vill veta mer borde jag ta kontakt med Art Glace.

Det har jag gjort, via mejl. Eftersom Storbritannien inte är medlemmar finns ingen info på engelska, men jag hoppas att de ska svara mig ändå.

Det kommer inte ske några påtryckningar från EU:s sida att alla måste fira glassens dag. Det är upp till alla att göra vad de vill av dagen, syftet var att främja en verksamhet som sysselsätter ett stort antal människor, och som handlar om en vara med kort produktionsled som främst tillverkas av lokala, färska produkter.

– Inför omröstnigen hade vi en provsmakning av gelato i parlamentet,  kanske blir det en upprepning den 24 mars för att uppmärksamma gelaton, sade Libra.

Glassriket återkommer i ämnet.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter