Glassrecept – bananglass utan grädde

glassrecept bananglass utan gräddeFå saker slår en hemgjord bananglass gjord på äkta bananer.  Det blir en helt annan upplevelse än den du köper i butik. Det bästa med den är att den passar till allt – på muffins, pannkakor, glasstårtor och bakelser. Eller bara som den är i en bägare.

Det här bananglassreceptet är lite speciellt eftersom det inte innehåller någon grädde. Istället använder man sig av mjölk, smör och extra många äggulor.

Ja, bli inte avskräckt nu. Smör är en vanlig ingrediens när proffskockar gör glass, och Lejonet & Björnen kör med smör istället för grädde i nästan all sin glass.

Med smör i glassen blir smaken lite annorlunda, nästan svagt kola-aktig. Välj ett saltat smör, det blir godast så. Nackdelen är att glassen kan upplevas som lite lite sandig om man har otur, eller om den legat i frysen i ett par dagar.

Varför det blir så har med kemi, fettmolekyler och laktoskristaller att göra. Jag ska en dag skriva en utredande artikel om varför glassen ibland blir sandig.

Hur som helst.  Den här gången blev bananglassen perfekt – tjock och härlig konsistens med mumsig rund och fylllig smak av mogen banan.

Goda kombinationer är nötter, choklad, kokos, ananas, kola, fudge… ja… listan kan göras lång. Jag serverade glassen till pannkakor, och som en bägare dekorerad med krispiga bananchips, kanderad papaya och ringlande chokladsås.

Blev hur gott som helst. Att servera något krispigt till glassen är ett säkert kort. Tänk bara på hur gott det är med frasiga rån till.

Kom ihåg att alltid använda lock till glassen och smeten. Bananen har annars en tendens att bli lite brunaktig.

glassrecept bananglass utan gräddeBananglass (4 port)
4 dl mjölk
1,25 dl strösocker
8 äggulor
2 mogna bananer
4 msk smör.

Blanda mjölk och socker i en kastrull, sjud upp till det börjar småbubbla. Dra då bort från plattan. Vispa äggulorna. Häll under omrörning den varma sockermjölken över äggulorna.

Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud tills smeten tjocknar, ca 82 grader. Inte högre – då blir det äggröra istället för glass.

Mixa ihop banan och smör. Blanda sedan ner glassmassan in bananröran och låt det stå i kylskåp minst fyra timmar. Rör om ordentligt innan du häller glassmeten i glassmaskin.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen i fyra timmar. Rör om minst tre gånger i timmen, annars blir glassen isig.

Camillas smarriga Chokladsås

1,5 dl grädde
1 dl socker
4 msk kakao
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull.  Koka upp under omröring.
Låt koka i omkring fem minuter till såsen tjocknar. Tillsätt smöret. Rör om.
Går bra att servera både varm och kall.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter