Blåbärsglassufflé – festligt och enkelt

glassrecept blåbärsglass sufflé utan glassmaskinBlåbärsglassufflé kräver ingen glassmaskin. Allt som behövs i redskapsväg är en visp, två skålar och fem timmar i frysen. Sedan är desserten klar att servera.

Okej, riktigt så enkelt är det inte. Man behöver ju även suffléformar, bakpapper och tejp. Men sen är det bara att vispa ihop ingredienserna, ställa in i frysen och låta tiden ha sin gång.

Det här är en variant på den jordgubbssufflé jag gjorde häromdagen. Då räckte inte mina jordgubbar till en hel smet – så jag gjorde blåbärssufflé av resten.

Skippade sockret jag använde i jordgubbsreceptet, och rörde istället i en färdig blåbärssylt ( Icas ekologiska för att vara mer exakt). Eftersom sylten inte var så söt hade jag i lite extra socker. Smaka dig fram hur mycket blåbär och socker du vill ha. Själv tog jag blåbärssylt tills jag tyckte att grädden såg lagom lila ut. Smakade av med lite socker.  

Smakpanelen som fick smaka dessa delikata glassdesserter var mycket imponerade av både form, utseende och smak. Toppbetyg – trots att det egentligen är en fuskglass som inte ens körs i glassmaskin. Själv blev jag nästan mer förtjust i den här blåbärsvarianten, men båda glassuffléerna får mycket väl godkänt i betyg.

Och jag kan inte komma över hur glad jag är att den görs på äggvitor 🙂

Kom bara ihåg att glassen helst bör ätas samma dag som den tillverkas. Den har en tendens att bli lite isig efter allt för lång tid i frysen.

glassrecept blåbärsglass sufflé utan glassmaskinBlåbärssuffléglass (8 port)
7,5 dl vispgrädde
3 msk socker
3 äggvitor
1,5 dl + 1,5 dl blåbärssylt

Börja med att göra iordning glassformen. Vik ett smörpapper, eller ett vanligt papper med plastfolie omkring sig, runt kanten på en suffléform. Pappret bör nå cirka fem cm över kanten. Tejpa fast pappret så att det sitter stadigt.

Vispa grädden fluffig. Rör i två matskedar socker samt ca 1,5 dl blåbärssylt ( tills du tycker att du fått en färg du tycker ser lagom lila ut)  I en ren skål vispar du äggvitorna tillsammans med 1 msk socker.

Vänd sedan försiktigt ner de vispade äggvitorna i blåbärsgrädden.
Häll smeten i suffléformarna, moussen ska nå cirka 3 cm över kanten. Frys syfflen i ca 2,5 h ta sedan ut den, gröp försiktigt ett litet hål i mitten, lägg i blåbärssylt och fyll sedan igen hålet. Ställ in i frysen ytterligare 2,5 h.

Vid servering: Om suffflén är hårdfrusen låt den stå och tina 15 -30 minuter i kylskåp.  Dekorera med blåbärssylt och strössel. Enklast är att göra det innan du tar bort pappersramen som hållit glassen på plats.

glassrecept blåbärsglass sufflé utan glassmaskin

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter