Glasscaféet som även är en bank


En amerikansk glasscaféägare tröttnade på bankens avgifter och började istället låna pengar från sina kunder. Räntan betalar han i form av presentcheckar på kaffe, våfflor och glass.

När det gick upp för caféföreståndaren Ethan Clay, 31, att han betalat 1600 dollar i avgifter till sin bank för att han ett antal gånger övertrasserat sitt konto så fick han nog.
– No more big banks, muttrade han och startade sin egen Whalebone Intergalatic Café Bank där han lånar pengar till och från sina kunder. Den månatliga inlåningsräntan ligger på 5,5 procent och betalas ut i form av presentcheckar som kan bytas in mot kaffe, glass och fika i Ethans glasscafé. Han löser även in checkar och ger kortfristiga lån.

Till Wall Street Journal berättar Ethan Clay att han för närvarande har 550 dollar i insättningar, och lånat ut totalt 1700 dollar.

Statliga tillsynsmyndigheten är dock inte helt förtjust i Ethans kreativa tilltag, och försöker därför stänga ner cafét monetära verksamhet. I amerikansk press har en talesperson gjort yttranden som ” vi är inte i vilda västern längre”.

Och myndighetspersonen har en poäng. Om något händer med glasscaféet så vet ingen riktigt vad som händer med pengarna kunderna satt in eftersom verksamheten inte  har någon insättningsgaranti.
Clay själv är inte intresserad av att ansöka om någon insättningsförsäkring eftersom han anser att det inte är någon bankverksamhet han bedriver. Istället kallar han det presentkorts-sparkonto.

Han har i alla fall lyckats bra med sin marknadsföring och blivit en stor snackis i USA. Och visst kan man förstå honom när man själv kollar på sina kontoutdrag och ser den ynkliga sparräntan och de upprepade bankavgifterna…

Det är ju lite bakåtsträvande och back to basics på ett uppfriskande sätt. Clay själv ser ju lite galen ut. Jag undrar vad som händer när kunderna blir fler än typ tio…

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter