Mera bananer – banansorbet

glassrecept banansorbet bananglassVad gör man när kylskåpet är fullt av bruna bananer som man inte kan ha framme eftersom köket invaderats av bananflugor? Svaret är enkelt: banansorbet!

Samma sak varje höst. Så fort träden börjat skifta lite svagt i gult så kommer de irriterande små flygfäna och invaderar både slask och sophink.

Morr. Ställer så klart ut små fällor med vatten, diskmedel, vinäger och honung. Men de försvinner ju ändå inte.

Att ha frukt framme i en fruktskål är inte att tänka på. Därför ligger den nu i kylskåpet där den glöms bort bakom alla mjölkpaket, korvar och smörförpackningar. Äpplen och apelsiner klarar sig ju nästan hur länge som helst i kylen. Värre är det med de stackars bananerna. Snacka om snabbt förfall. Ett par dagar i kylen och de är alldeles gråbruna…

Som tur är gillar barnen att äta bruna bananer. I alla fall vanligtvis. Just nu vill de bara äta apelsiner. Det var ju ganska länge sedan vi hade sådana hemma (har ju varit tvungna att äta frukten från våra egna träd).

För att rädda bananerna undan biogasfabriken  beslöt jag mig för att testa på en banansorbet. Gjorde ju en så lyckad bananglass häromdagen.

Sockerlag hade jag som vanligt stående färdig i kylen så det var i stort sett bara att mixa bananerna och blanda med sockerlag och gelatin. En stund i glassmaskinen senare hade jag en fyllig, fluffig banansorbet som faktiskt blev över förväntan.

Fördelen med banansorbet är att själva bananen ger kropp åt sorbeten och gör att den mer påminner om glass.

Sockerlag till sorbet
5 dl vatten
6,75 dl socker
125 g glykos ( går att ersätta med vit sirap)

Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp till allt socker har löst upp sig. Tillsätt sedan glykos/sirap och koka upp igen. Skumma av och häll upp i behållare med lock. Förvara i kylskåp efter att lagen svalnat.

glassrecept banansorbet bananglassBanansorbet 4-6 port
1 gelatinblad
300 g bananer ( ca 3 stora)
1,5 dl sockerlag
0,5 dl vatten
Saften från en halv citron

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Skala och mixa bananerna. Pressa i citronsaften (över en finmaskig sil) Blanda vatten med 0,5 dl sockerlag i en microsäker skål. Lägg i gelatinbladet, ställ in i micron 30 sekunder på full effekt. Ta ut, rör om och häll på bananmoset. Häll sedan på resten av sockerlagen, mixa, ställ in i frysen 15 minuter och kör sedan i glassmaskin efter användarens instruktioner. Låt frysa på en timme i frysen, eller ät direkt. Sorbeter är alltid godast samma dag de tillverkas, sedan har de en tendens att bli lite isiga.

glassrecept banansorbet bananglass

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter