Hur onyttigt är glass egentligen?

Holländsk lyckostationFrågan har stötts och blötts många gånger. Och svaret är väl ganska uppenbart. Eller? Det finns faktiskt vissa hälsofördelar med glass. Inte bara att den vid förtäring gör oss till lite lyckligare människor. 

Häromkvällen när jag som vanligt satt och slötittade på tv fastnade jag för Ana Gina show på någon av public service-kanalerna.

Gina var på ett gym i LA och tränade med ett stycke svenskt muskelpaket som såg ut som Danny Saucedos uppumpade pappa. Gina bekände att hon inte tränar men inte heller äter godis.

– Men jag äter glass… tillade hon.

Muskelmannen fnös till lite och försökte ironisera.

– Glass är ju inte godis…
– Eh, nej.
– Jag bara skojade. Glass är ju det onyttigaste du kan få i dig.

Typ så sa han. Och jag kom på mig själv att muttra framför tv:n. Inte är väl glass det allra mest onyttiga du kan få i dig. Okej. En gräddglass ger dig en rejäl dos mättat fett, socker och kolesterol. Och det låter ju så där ur hälsoaspekt. Kaloriinnehållet brukar ligga på ungefär 130-170 kcal/100 gram. Inte toppen det heller.

Men det finns faktiskt glass och ”glass”. Går man in på ”glass”-kategorin så finns det massor av hälsosamma alternativ. Som fryst frukt i sorbetform. Ser ut som glass. Smakar inte som glass. Men är okej ändå.

Inom sjukvården används glass flitigt. Har du varit med ett barn till akuten så vet du att barnet alltid får en isglass typ piggelin. Som en uppmuntrande tröst, och för att få i barnet lite vätska.

Men det är inte bara barn som får glass på sjukhus. Eftersom det är en kalciumrik produkt som är lätt att svälja ges glass även till patienter som liter av bristande aptit och eller sväljsvårigheter.

I Nya Zeeland och Spanien forskar man just nu på hur glass som en del av dieten påverkar cancerpatienter. Studierna är inte klara, men hittills har man bara positiva saker att säga om glassdieten – den gör cancerpatienterna både piggare och gladare.

Och så har vi det där med trösten. När Kristen Stewart varit otrogen mot Robert Pattison fick han ett paket Ben & Jerry att trösta sig med under sitt besök i en amerikansk tv-soffa. Den försmådda kvinnan med myskläder, rödgråtna ögon och ett jätteglasspaket är en Hollywoodkliché och i den svenska köksreklamen ligger medelålders män på golvet och gråter med ett paket big-pack i famnen.

Jag har inte funnit några vetenskapliga studier som bevisar det, men glass måste ju ha en viss effekt på endorfinerna i kroppen, göra att vi känner oss lite bättre till mods. Ja, kanske till och med lite lyckligare.

Det hävdar jag, i alla fall. Och jag tycker inte alls att det är konstigt att man då byter ut middagen mot en burk Häagen-dazs. Det är ju den friheten som är det allra bästa med att vara vuxen.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter