Dags för rödbetsfrossa

glassrecept rödbetsglass med choklad och krossade nötterRödbetan – nyttig, god och full av antioxidanter. Eftersom den är i säsong just nu har jag betor i både förrätter, varmrätter och desserter. Bäst är den ihop med chèvre. Men den funkar även i glass. 

Rödbetor innehåller ungefär lika många kalorier som morötter – omkring 45 kcal/100 gram. Eftersom ungefär 8,5 procent av näringsvärdet kommer från kolhydrater antar jag att detta inte är något för er som kör LCHF. Men för oss andra är det bara att frossa.

rödbetsrecept - glassrecept-rödbetorFörr trodde man att rödbetor var cancerframkallande eftersom de innehåller relativt mycket nitrat. Därför brukade man ge rådet att inte äta rödbetor för ofta. Nu för tiden anses det fritt fram att äta rödbetor varje dag.

– Det finns inga studier som visar ett direkt samband mellan ett högt intag av grönsaker rika på nitrat och risken att utveckla cancer, skriver kostexpert Pernilla Berg på Hälsa.se

Däremot ska man inte ge rödbetor till barn under ett år, eftersom nitratet kan hämma syretransporten i blodet hos bebisar.

Pernilla Berg berättar också att det är nyttigt att äta rödbetor och andra grönsaker med högt nitratinnehåll eftersom de är bra för bland annat hjärta och kärl. Studier har visat att rödbetssaft kan öka uthållighetetn hos elitidrottare genom att minska energiåtgången under fysisk aktivitet.

rödbetsrecept - glassrecept-rödbetorMed allt detta sagt förstår du att rödbetsglass är räddningen för oss som vill hitta på en ursäkt till att äta glass mitt i veckan. För genom betan bettan blir ju glassen snäppet mindre onyttig.


Själv frös jag i
n min glass i en stjärnformad pepparkaksform. Mycket trevligt. Strödde krossade pistagenötter och riven choklad över anrättningen som på så sätt blev både snygg och välsmakande. Provade också smula över lite getost och rödvinssås. Utseendemässigt sabbade det presentationen. Men det smakade mums.

Som vanligt finns det en miljon olika sätt att göra rödbetsglass på. Själv valde jag den enkla vägen – utgick från ett basrecept på vaniljglass och tillsatte rödbetor.

rödbetsrecept - glassrecept-rödbetorRödbetsglass 6-8 port
4 äggulor
1,5 dl strösocker
3 dl grädde
3 dl standardmjölk
1 tsk äkta vaniljpulver
3-4 rödbetor

rödbetsrecept - glassrecept-rödbetorSkölj rödbetorna och koka dem sedan i en kastrull tills de är riktigt mjuka. Skölj sedan betorna i kallt vatten, och ta bort skalet.

Häll grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull och låt det sjuda upp. Vispa äggulor och socker till en fluffig smet. Häll försiktigt den varma gräddmjölken över äggvispet. Rör om hela tiden. Tillbaks med allt i kastrullen, värm till 84 grader, eller till dess att smeten tjocknat lite grann. Kom ihåg att smeten inte får bli varmare än 85 grader – då blir det äggröra.

Mixa rödbetorna med stavmixer. Häll på glassmeten och rör om. Sila genom en finmaskig sil och ställ sedan in i kylskåpet i minst fyra timmar, helst ska den stå över natten.

Kör sedan glassen i glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner. Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen i minst fyra timmar. Kom ihåg att regelbundet ta ut smeten och röra om. Var tjugonde minut är lagom.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter