Rödvinssås till glassen

rödvinssås-glassås-glassreceptAlltså, chokladsås i all ära men det finns nog inget jag tycker är så gott som en söt, mustig rödvinssås till glassen. Det smakar helt enkelt… fantastiskt. 

Tyvärr är det så med mig att jag aldrig riktigt kan hålla mig till recept. Det blir lite ändringar varje gång, beroende på vad jag är sugen på, och vad som finns hemma. Jag vet, det är inget jag är ensam om. Antar att de allra flesta är som jag. Eller?

När det kommer till såser tycker jag att det är omöjligt att följa recept. Man måste ju smaka sig fram till den rätta sötman eller sältan eller vad det nu är man söker efter.

Därför hoppas jag att du, om du skulle känna för att prova på denna smaskiga dessertsås baserad på rödvin, gör som jag och smakar av. Kanske du vill ha mer kanelsmak och mindre socker. Häll i lite i taget, smaka av innan du häller på mer.

Och kom ihåg att ge såsen tid att reducera. När du är klar häller du upp den i flaska eller burk med lock. Håller i drygt två veckor om du förvarar såsen i kylen.

Ett tips är att koka päron eller fikon medan du reducerar såsen. Blir mums. Servera med glass. Så klart.

Rödvinssås till glass och dessert (ca 3 dl) 1 flaska rött vin (7,5 dl) 2 dl socker 5-10 svartpepparkorn 1 vaniljstång 1 kanelstång Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Låt koka upp, sjud sedan på medelhög värme till dess att ungefär en tredjedel av vätskan återstår. Själv brukar jag fiska upp kanelstången efter ca en kvart för att inte få för stark kanelsmak.  Häll upp på flaska, servera varm eller kall till glass, frukt, eller bakverk.  Rödvinssås till glass och dessert (ca 3 dl)

1 flaska rött vin (7,5 dl)
2 dl socker
5-10 svartpepparkorn
1 vaniljstång
1 kanelstång

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Låt koka upp, sjud sedan på medelhög värme till dess att ungefär en tredjedel av vätskan återstår. Själv brukar jag fiska upp kanelstången efter ca en kvart för att inte få för stark kanelsmak.
Häll upp på flaska, servera varm eller kall till glass, frukt, eller bakverk.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter