Om glassfotografering

Om matfotografering i allmänhet och glassfotografering i synnerhetIbland händer det att jag får fina mejl med beröm för mina glassbilder. Det värmer lite extra i hjärtat. För jag måste erkänna att jag finner det lika roligt att fotografera glassen, som att göra den.

Jag började fota i mitten av 90-talet. Japp, jag är lastgammal. Innan Glassriket kom till hade jag nog aldrig fotograferat en maträtt. Jag har mest hållit mig till gruppbilder, reportage och porträtt. Visst, det har blivit en del stilleben i form av produktfoton. Men det är stor skillnad på att fota döda ting och smältande desserter.

AFFOGATO esspressoglass glassreceptSpeciellt när man inte har tid att lägga så många minuter på varje foto. En läsare frågade vad jag har för utrustning. I ärlighetens namn är utrustningen väldigt knapp, liksom planeringen. Jag har min Canon Mark II med objektivet Canon EF 24-70mm f/2,8 L USM, ett allroundobjektiv som jag använder till det mesta.

Semesterbilder tar jag med min gamla Canon 350D, utrustad med standardobjektiv. Den är lite begränsande, men skön på så sätt att den inte är så tung. Ibland blir det mobilbilder om jag inte råkar ha någon annan kamera i närheten.

glassrecept kokosglassHittills har jag bara fotat i befintligt ljus. Jag brukar knata omkring lite hemma och söka efter bästa ljuset. Brukar inte använda mig av reflektorskärmar eller stativ, utan jag kör som det är. Fri hand, befintligt ljus. Det är friare så, och snabbare. Ibland använder jag mig dock av ett stycke vit kartong för att lätta upp skuggor. Snart får jag nog ta och damma av blixten igen…

Jag vet att man egentligen ska använda stativ och förbereda allt innan själva maträtten, eller i mitt fall – glassen, kommer på plats eftersom man har ganska lite tid på sig innan allt börjar smälta.

Tyvärr brukar jag ofta bara köra på. Kollar efter lite rekvisita i omgivningen. Tänker att ” den här kanske funkar” så knäpper jag lite bilder i olika vinklar och med olika kamerainställningar. Sen får det vara klart. Jag brukar känna mig ganska nöjd ändå.

glassrecept lakritsglassExperimenterar en del med skärpedjupet. Det är ju så lätt att fastna för stor bländare, eftersom man då inte behöver bry sig så mycket om bakgrunden. Men jag har lovat mig själv att lägga mer tid på styling och rekvisita, så att större delar av bilderna kan få hamna i fokus.

glassrecept rödvissorbet

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter