Smördegstoast med chèvreglass och ungsbakade fikon

glassrecept checvreglass med smördegstoast och fikonJag är nog inte den enda som blivit besviken på Sias honung/chèvreglass. Nu har jag provat att göra chèvreglass själv och den blev mycket mycket bättre.  Passar både som pigg förrätt och trevlig dessert beroende på vad du väljer att servera till.

Det är med chèvre som med koriander. Antingen älskar man smaken, eller så tycker man att den smakar blä. Kommer fortfarande ihåg kvinnan som provade chèvreglass i glasskön före mig.

– Fy, den smakar ju get! Var hennes kommentar. Det är nog många som håller med henne.

Själv klarade jag varken av chèvre eller koriander tills för några år sedan. Nu tillhör smakerna mina favoriter – något jag kan bli extremt sugen på väldigt ofta.

När det kommer till chèvre tycker jag fortfarande att den är som allra godast tillsammans med bröd, honung, rostade pinjenötter, balsamicosirap, ruccola och färska rödbetor eller fikon…

Därför försökte jag mig på en variant av detta när jag gjort min chèvreglass. Nu hade jag varken akaciahonung eller pinjenötter. Men väl pistagenötter och en smarrig rödvinssås.

Testade att göra en liten mördegspizza med getost och färska fikon som fick bakas en stund i ugnen. Först hade jag tänkt ha på min rödbetsglass, men efter att ha provsmakat den kändes det som att den kanske skulle bli fel. Istället blev det dubbelt upp med getost. Ringlade över lite av min goda rödvinssås, och strösslade med krossade pistagenötter.

glassrecept checvreglass med smördegstoast och fikonMin älskling, som gillar getost till förrätter, var inte helt övertygad om rättens förträfflighet. Men jag tyckte att den blev riktigt god. Ännu godare hade den nog blivit om jag hade haft mina favorittillbehör – alltså, lite ringlande akaciahonung och några beska ruccolablad, och kanske lite färska fikonbitar tillsammans med de ungsbakade. Kombination med dessa tror jag att det skulle bli en mycket trevlig och annorlunda förrätt.

Smördegstoast (1 port)
1 ark smördeg
25 g chèvre
1 färskt fikon

Skiva chèvren och lägg på smördegsarket. Skär fikonet i klyftor och lägg i en cirkel ovanpå chèvren. Grädda i 200 grader mitt i ugnen till dess att smördegen har blivit lagom gyllenbrun.

glassrecept checvreglass med smördegstoast och fikonDen här bilden är med och tävlar i månadens matbild på temat höst. Visst – det är inga höstlöv och inga äpplen. Men fikon och rödvin, det är ju hur mycket höst som helst, eller hur?

Chèvreglass
(6-8 port)
4 äggulor
2 dl socker
4 dl mjölk
3 dl grädde
75 g chèvre
0,5 vaniljstång

Klyv vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i en kastrull. Skär bort de hårda kanterna på chèvreosten, och skär sedan osten i små bitar.
Häll grädde och mjölk i kastrullen. Sjud på medelhög värme tills mjölken börjar bubbla. Lägg i chèvren och rör om tills den börjat smälta.
Dra ifrån plattan och mixa chèvremjölken slät.
Vispa ägg och socker fluffigt. Häll försiktigt och under omrörning ner den varma chevremjölken i äggvispet. Häll sedan tillbaks allt i kastrullen och sjud till ca 80 grader (smeten får absolut inte koka – över 85 grader blir det äggstanning). Låt svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer in glassmeten i kylskåp i minst fyra timmar.
Kör i glassmaskin efter tillverkarens instruktioner. Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen och rör om en gång i halvtimmen fram till dess att glassen fått fast konsistens (brukar ta 3-4 timmar).

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter