En enkel liten mandarinsorbet

Glassrecept - en enkel liten mandarinsorbetTänkte att jag skulle prova på att vara med i månadens sötsak. Temat är enkelt och det passade mig perfekt. Gjorde en enkel mandarinsorbet gjord på en konservburk.

Jag gillar enkla saker. Ju enklare desto bättre. Förr trodde jag att hemmagjord glass var något svårt. Nu vet jag bättre. Det är ganska enkelt. Men det kräver en del tålamod. Just faktumet att man nästan alltid bör vänta till dagen efter innan glassen är klar kan vara ganska påfrestande. När jag blir sugen på något vill jag ha det nu, direkt.

Då är det ju tur att butiken har välfyllda frysboxar med massor av smaskig fabriksgjord glass…

Tar man en tur till konservhyllan hittar man konserverade mandariner i sockerlag. Sådana där sladdriga som mattanterna envisades med att stoppa i salladen…De passar utmärkt som grund för en snabb sorbet.

De smakar mest socker, men har en härlig färg. Om du vill förbättra konsistensen en aning värmer du upp en del av vätskan och löser upp ett blötlagt gelatinblad som du sedan vispar i blandingen.

Glassrecept - en enkel liten mandarinsorbetMandarinsorbet (2 port)

1 burk mandariner i sockerlag (ca 300g)
1,5 dl vatten
0,5 dl socker
Saften från en apelsin
(2 msk grädde)

Häll mandariner och sockerlag i en hög bunke. Pressa över apelsin, rör i vatten och socker. Mixa blandingen slät med stavmixer – häll eventuellt på grädde för att få en mumsig halvsorbet.
Ställ in i frysen ett par minuter, kör sedan i glassmaskin. Ät direkt, eller låt stå och frysa till en stund i frysen.
Har du ingen sådan blir det lite mindre enkelt – då får du ställa in blandningen i frysen och röra om ungefär en gång i halvtimmen i tre timmars tid.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter