En enkel liten mandarinsorbet

Glassrecept - en enkel liten mandarinsorbetTänkte att jag skulle prova på att vara med i månadens sötsak. Temat är enkelt och det passade mig perfekt. Gjorde en enkel mandarinsorbet gjord på en konservburk.

Jag gillar enkla saker. Ju enklare desto bättre. Förr trodde jag att hemmagjord glass var något svårt. Nu vet jag bättre. Det är ganska enkelt. Men det kräver en del tålamod. Just faktumet att man nästan alltid bör vänta till dagen efter innan glassen är klar kan vara ganska påfrestande. När jag blir sugen på något vill jag ha det nu, direkt.

Då är det ju tur att butiken har välfyllda frysboxar med massor av smaskig fabriksgjord glass…

Tar man en tur till konservhyllan hittar man konserverade mandariner i sockerlag. Sådana där sladdriga som mattanterna envisades med att stoppa i salladen…De passar utmärkt som grund för en snabb sorbet.

De smakar mest socker, men har en härlig färg. Om du vill förbättra konsistensen en aning värmer du upp en del av vätskan och löser upp ett blötlagt gelatinblad som du sedan vispar i blandingen.

Glassrecept - en enkel liten mandarinsorbetMandarinsorbet (2 port)

1 burk mandariner i sockerlag (ca 300g)
1,5 dl vatten
0,5 dl socker
Saften från en apelsin
(2 msk grädde)

Häll mandariner och sockerlag i en hög bunke. Pressa över apelsin, rör i vatten och socker. Mixa blandingen slät med stavmixer – häll eventuellt på grädde för att få en mumsig halvsorbet.
Ställ in i frysen ett par minuter, kör sedan i glassmaskin. Ät direkt, eller låt stå och frysa till en stund i frysen.
Har du ingen sådan blir det lite mindre enkelt – då får du ställa in blandningen i frysen och röra om ungefär en gång i halvtimmen i tre timmars tid.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

8 Responses to “En enkel liten mandarinsorbet”

 1. 24 september, 2012 at 05:09 #

  Ja, hur många gånger har man inte fått mandarinklyftor i vitkålssalladen när man gick i skolan… men de är faktiskt goda i smaken när man ger dom en chans och till glass måste det ju vara riktigt gott!

  • 24 september, 2012 at 07:05 #

   Ska jag vara ärlig är det nog mest apelsinen som ger smak till denna lilla skapelse. De små mandarinerna bidrar mest med konsistens, sötma och vacker färg. Jag har länge varit skeptiskt inställd till dessa (jepp, skolminnen..)- men blev glatt överraskad hur den bortglömda lilla konservburken kunde bli något så läskande :)

 2. 24 september, 2012 at 05:31 #

  Vilken härlig blogg du har, älskar att göra glass och har finns ju hur många recept som helst att testa.

  • 24 september, 2012 at 07:02 #

   Jag hittade en hel del smarriga glassar hos dig också! Efter att ha besökt din blogg känner jag att jag måste börja göra lite mer godisglassar – alltså sådana som jag älskar mest själv med nötter, choklad och kakdeg. Men det blir ju omöjligt att inte svulla i sig allt på gång när man börjar experimentera med sådana kombinationer…

 3. 24 september, 2012 at 05:32 #

  just det, vilka vackra bilder du tar

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lätt som en plätt | Söta saker - 2 oktober, 2012

  [...] Mandarinsorbet från Glassriket [...]

 2. Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Lätt som en plätt - 2 oktober, 2012

  [...] Mandarinsorbet från Glassriket [...]

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter