Om manliga proffs och kvinnliga amatörer

Jag trodde att den svenska matbloggsvärlden regerades av kvinnor. Men där tycks jag ha fel. För även om den till största delen består av kvinnliga bloggare är det männen man ser upp till.

Att kvinnor och män bedöms olika finns det mängder av exempel på. I förra veckan kunde man på Sveriges radio höra om en experimentell studie från USA som visade att kvinnor bedömdes fördomsfullt inom forskarvärlden. I studien skickades 127 likadana ansökningar ut till olika universitet. Ansökningarna gällde en ledande ställning på ett laboratorium. Slumpvis angavs de sökande som män eller kvinnor.

Resultatet kan inte beskrivas som annat än deprimerande. Arbetsansökningarna med manliga underskrifter erbjöds högre ingångslön och större karriärmöjligheter. Ansökningarna med kvinnonamn hade mindre chanser att kallas till intervju, och de ansågs som mindre kompetenta. Detta oavsett om det var män eller kvinnor som bedömde ansökningarna…

Kanske var det för att jag hade de här uppgifterna friskt i minnet som jag blev så fundersam när jag läste en liten notis om vinnarna i matbloggspriset. Surfade in på prisets hemsida och kände att det var en smula märkligt att en sån stor andel av priserna genom åren gått till manliga bloggare.

Inte för att jag missgynnar dem det. Det är fantastiskt trevliga bloggar som uppmärksammats. Men ändå. När jag tänker på alla tusentals mat-och dryckbloggare det finns där ute, bloggare med supermånga besökare och härligt innehåll så undrar jag varför det är så att den lilla klick som utgörs av manliga bloggare får extra mycket uppmärksamhet.

Är det så att manliga bloggare är lite mer professionella, lite skarpare och lite bättre, än vad kvinnliga bloggare är?

Visst – årets stora matbloggspris gick till en kvinna. Och hedersomnämnandet och folkets val lika så. Och kanske är det en paranoid rödstrumpa inom mig som funderar för mycket på olikheterna.

När jag i helgen lyssnade på ett P4-program där man diskuterade Annie Lööfs mindre lyckosamma första år som partiordförande för Centerpartiet kunde jag inte låta bli att fundera över om det varit annorlunda ifall hon hetat Arne, haft slips och mindre läppstift.

Christopher Anderton, grundare till matbloggspriset, skriver faktiskt i sin blogg Hejmat.se om just olikheterna i hur män och kvinnor framställs i framförallt matlagningsprogram. Manliga kockar som Gordon Ramsay får svära och bete sig som svin, de får folkets beundran ändå. När 18-åriga Jenny Benjaminsson svär och säger kaxiga saker i tv svämmar kommentarsfälten över av arga, hatiska inlägg.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter