Ananasglass på serverad på tyska

ananasglass - glassreceptSka man äta glass som en tysk ska man äta den dränkt i grädde och likör, serverad i ett högt glas. Den här ananasglassen passar utmärkt att serveras à la Deutschland. Passar bra denna Kohl-vecka

– Vad heter ananas på engelska? Anaaanas eller annanaz?
– ?
– Pineapple!

Haha, som barn drog jag denna lika ofta som ”vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren”. Man är lättroad som glin.

Men nu var det inte barnsliga gåtor jag skulle skriva om utan viktigare saker. Glass. Ananasglass närmare bestämt.
Denna härliga sydamerikanska rosettväxt som enligt historieböckerna kom till Europa genom Christoffer Columbus.

ananasglass - glassreceptDen är väl inte direkt det mest klimatsmarta fruktvalet, men jag kompenserade en del genom att ta benen istället för bilen ner till affären…

Ananas är en smula bortglömd som glassingrediens. Den hamnar oftare vid sidan om, som dekoration. Men i glass är den riktigt god, både som sorbet och gelato. Dess speciella smak kittlar lite lagom på tungan.

Glassen passar så klart ypperligt med karibisk rom och kokos, då blir den som en liten paradisdrink, fast i glassform. Hade jag haft tillgång till drinkparaplyer och lite annat ryschpysch hade jag definitivt stylat glassen mer tropiskt.

Nu blev det pepparkaksformen som fick rycka ut igen.

ananasglass - glassreceptEtt tips är att blanda i färsk, hackad mynta i glassen. Mumsfilibaba. Den kombon är ju även god au naturell – alltså färsk skivad ananas, färsk mynta och så lite socker på det…

Men med tanke på att det är Helmut Kohl-jubileum i Tyskland ( Kohl var den som ledde landet under murens fall och också den som tog  beslut om eurons införande) denna vecka tycker jag att det passar extra bra att hedra gamle Helmut med en tysk ananascoupe…

Att göra glassen tysk är enkelt.  Allt som behövs är en skvätt rom i botten, glass och några skvättar till, en massa spraygrädde på toppen och så lite kokossflingor på det. Sen är det bara att essen & fressen.

Ananasananasglass - glassreceptglass (6-8 portioner)
1 mogen ananas
4 äggulor
knappt 1,5 dl socker
5 dl mjölk
1 tsk äkta vaniljpulver
(2 matskedar färsk hackad mint)

Skala och hacka ananasen ( bör bli ca 5 dl) Mixa den sedan till en slät puré.
Vispa äggulor och socker till en ljusgul fluffig massa. Värm mjölk och vanilj på medelhög värme, och häll den sedan, försiktigt och under omrörning,  ner den i den vispade äggulan.
Häll tillbaks allt i kastrullen, värm till ca 80-84 grader, eller till dess att smeten tjocknat. Ta hellre bort för tidigt än för sent.
Kyl av smeten, helst över natten.
Blanda ananaspuré och glassmet direkt innan du häller ner allt i glassmaskinen. Följ tillverkarens instruktioner. Har du ingen glassmaskin ställer du in blandingen i frysen 3-4 timmar, kom ihåg att regelbundet ta ut och röra om. Var 20:e till 30:e minut brukar vara passande.
Häll karibisk rom i botten av ett högt glas/bägare. Lägg på glass, häll på mer rom, och så mer glass på det. Avsluta med att ösa på grädde och lite kokosflingor.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

9 Responses to “Ananasglass på serverad på tyska”

 1. 25 september, 2012 at 06:52 #

  Vilken härlig glass! Väldigt snyggt med ananasstjärnan :)

  • 26 september, 2012 at 09:32 #

   Ja, man tager vad man haver… och mitten av ananasen ska ju ändå bort på något sätt. Fast jag tycker i ärlighetens namn inte att den smakar så träigt. Brukar tugga i mig den och tänka att det är bra med lite extra fiber….

 2. 26 september, 2012 at 07:35 #

  En sådan fin hemsida du har! Jag är en sucker för glass. Kakor, tårtor, chips – bah, inget går upp mot glass! Ang. Global Picnic på håller de hus på Kanaltorget i Göteborg, vid Operan, där det där hjulet stod förut. Hoppas du hinner med både bokmässa och picnic!

  • 26 september, 2012 at 09:30 #

   Ja, det är något speciellt med glass. Fast den blir ju nästan godast när man stoppar ner lite kakor, chips och godis i den…Och Global Picnic var verkligen ett bra tips. Tur att iphone är utrustad med GPS.

 3. 26 september, 2012 at 08:41 #

  Vilken härlig blogg du har och vad kul med en glassblogg!!!

 4. 26 september, 2012 at 11:46 #

  Detta måste jag testa när jag köpt hen lite ananas

 5. 26 september, 2012 at 09:50 #

  Vilken härlig blogg du har och den här glassen… yum säger jag!

  Sv: japp du har rätt… det var glass i båda mina desserter i veckomenyn.

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter