Så väljer du rätt dryck till glassen

Ibland är kanske vatten bästa dryckesalternativet. Piffa upp med lite mynta...Kylan i glass har nackdelen att den bedövar smaklökarna. Därför kan det vara knepigt att välja dryck som passar till glassdesserten. Undvik dyrt och satsa på starka smaker, tipsar Systembolaget.

– Generellt ska man välja kraftiga och smakrika drycker snarare än eleganta och finstämda, säger Barbro Jonsson, redaktör för Drycknyckeln på Systembolagets webbplats. Hon är expert på att kombinera mat och dryck.

Glass och dryck är ingen enkel kombination. Därför har Systembolaget en hel artikel i ämnet på sin webbsida. Där kan man läsa att kylan bedövar munnens smaklökar till 60 procent.

Precis som för alla mat- och vinkombinationer gäller ju smakrikare glass, desto smakrikare dryck. Det gäller dock att hitta balansen – drycken ska inte slå ut glassens aromer.

Om det inte är tillräckligt mycket smak på drycken kan alkoholen bli för påträngande. Därför är det bättre att satsa på en kraftig likör till glassen, än ett elegant muskatvin eftersom vinet upplevs som spritigare, fast det egentligen är tvärtom.

Glass med maliburomAtt välja chokladlikör till chokladglassen och persikolikör till en persikosorbet är inget Barbro Jonsson rekommenderar.

– Det är en smaksak, en del gillar det – personligen tycker jag ofta att det blir för mycket av det goda. Jag kombinerar hellre med någon dryck som kontrasterar lite. Till hjortronrätten skulle jag utan att blinka välja en söt tokajer. Det är en helt underbar kombination, säger hon till Systembolaget.se

Till vaniljglassen tipsar hon om körsbärsvin och har man färska bär till glassen passar en Asti utmärtkt.

Ett bra tips är att inte satsa för mycket pengar på dessertvin till glass. Välj billigare sorters starkvin än portvin och sherry. På SvD.se tipsade man i veckan om ett par prisvärda starkviner som passar bra till glass:

Vercchioflorio Marsala, 8403, 99 kr, Italien beskrivs som en siciliansk klassiker med intensiv knäckig sötma. Passar bäst till kraftiga desserter med glass, choklad och nötter.
Red Muscadel, 8308, 89 kr, Sydafrika , är ett rejält sött och blommigt vin med inslag av bär, fikon och lakrits. Passar bra till fruktiga glassdesserter.

affogato - glass och espressoVill man hälla en dryck över glassen tycker Barbro Jonsson att en Pedro ziménezsherry passar utmärkt. Denna är så söt att den är tjockflytande. Annars är kaffe ett säkert kort. Då får man de härliga kontrasterna varmt/kallt, sött/beskt.

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

2 Responses to “Så väljer du rätt dryck till glassen”

  1. 7 oktober, 2012 at 09:30 #

    Hej! Jag gillar verkligen din blogg – snygg och informationsrik. Bilderna är fantastiska! Den här artikeln om drycker till glass var jättebra. Själv brukar jag oftast servera likör och kaffe till glass. Det är oxå gott att lägga glassen i drickat tex göra en cola float. Det drack jag massor när jag bodde i USA. Det verkar inte lika vanligt här hemma. Följer Glassriket med spänning! :)

    • 8 oktober, 2012 at 03:08 #

      Hello Winequeen, tack för dina vänliga ord.

      Colafloat har jag inte riktigt lyckats vänja mig med. Första gången jag drack en läskfloat var på Bali – då var det en Dr Pepparfloat… smakade sådär. Kanske främst för att jag inte gillar Dr Peppar.

      Sedan dess har jag knappt provat på float – men vet att de serveras på många ställen, bland annat¨på det eminenta cafét i Sunnaryd http://glassriket.se/2012/07/19/glass-shopping-pa-gislaveds-riviera/

      Jag tycker att det är jättegott att ha en kula sorbet i ett glas mousserande. Friskt och gott både som dessert och fördrink.

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter