Låt inte frukten ruttna bort – gör något

Glassrikets glassnörd leker Jane i äppelträdetVarje år fritidsodlas omkring 280 000 ton äpplen i Sverige. Men bara tio procent av dem konsumeras. Resten ruttnar bort. Nu startar räddningsaktioner landet över. I Gränna kan man lämna in sin frukt och få den omvandlad till glass.

Det har varit mycket fruktsnack på senare tid. Men all rätt. För visst är det rent vansinne att flera hundra tusen ton(!) äpplen, päron och plommon ligger och ruttnar bort på gräsmattor runt om i landet. Detta samtidigt som vi kånkar hem sydamerikanska diton från Ica.

Plocka mer äpplenNyligen lanserade föreningen Äkta vara sin kampanj – Rädda fallfrukten. Den syftar till att mer frukt sak tas tillvara.

– Vi startade för att motverka det enorma slöseriet som finns, säger Björn Bernhardsson, ordförande för Äkta vara. 

På sin hemsida har föreningen lagt upp en fruktförmedling. Där kan vem som helst lägga upp en gratis annons om att man har frukt som bortskänkes.

– Vill man inte att folk ska trampa in i ens trädgård kan man skriva ”gå inte in i trädgården, jag stället ut en låda”, säger Björn Bernhardsson.

Hans organisation samarbetar också med fruktkartan.se – en app och webbsida där man kan tipsa och ge tips om var man kan finna fruktträd på allmänna platser.

Liknande fruktförmedlingar finns även på facebook, där Victoria Frances Qvarström var först ut. Trenden tycks vara att flera lokala fruktförmedlingar dyker upp.

För den som vill behålla sin frukt finns många genvägar att gå. Även om det är gott att äta äppelpaj, äppelkaka och äppelmuffins så kan det ibland kännas som man får för mycket av det goda.

I många år har det varit populärt att lämna in sina äpplen till ett musteri som förvandlar frukten till en frisk och härlig dricka.

Grenna GlassNu för tiden finns det andra alternativ. I alla fall om man bor i Gränna-trakten. Där tillverkar syskonen Anders Ahlenius och Susanne Lundell sin goda Grenna Glass, en naturlig produkt utan tillsatser.

Under hösten erbjuder de exklusiv och superlokal glass – man kan nämligen lämna in sin skörd till dem, pumpor, rotfruker, äpplen, plommon, ja vad man än har. Och så förvandlar Anders & Susanne den till smarrig Grenna glass. Du får alltså ”hemgjord” glass utan att behöva göra den själv. ( Grenna glass är jättegod, Anders och Susanne vet precis hur man får till den perfekta balansen mellan socker och grädde)

Jag tycker att idén är så bra, och så rätt i tiden. Förmodligen kommer vi se mer sånt här framöver. Det borde inte dröja länge innan det öppnar små sylt- och mosfabriker där man kan lämna in sin frukt och få den förädlad till läckra skafferivaror utan att man själv behöver befatta sig med någon saftmaja eller silduk.

Lokalt, ekologiskt och miljövänligt. Precis så som vi vill ha det.   

Alternativ använding av äpplen:

Gör till äppelsorbet. Receptet hittar du här.
glassrecept äppelsorbet

Stoppa i matavfallet – blir till utmärkt biogas.
lämna äpplen till återvinningstationen

Baka snabb kaka.
snabba goda äppelknyten

Gör mos, lägg ett par msk på färdig smördeg,  på med lite kanel, vik ihop,  in i ugnen 15 minuter på 200 grader och voila – fikat är fixat!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter