Nötig äppelpaj med kolaglass

glassrecept kolaglass äppelpajIbland får man lov att ta till genvägar. Det här är en väldigt smarrig sådan. Hemgjord paj i kombination med köpeglass är bättre än vice versa.  Kolaglass, hasselnötter, smuldeg och syrliga äpplen… ja, ni fattar. Supergott.

Bara för att jag har en massa glassrecept här på bloggen betyder inte det att jag aldrig köper färdig glass. Det gör jag så klart. Finns för många goda glassar i frysdisken för att låta bli att handla dem då och då. Fastän de som regel innehåller en massa E-nummer och konstigheter.

Igår gjorde jag en hastig äppelpaj. Jag ska försöka skriva ner receptet, men egentligen så höftade jag på allt. Brukar bara slänga ihop lite mjöl, havregryn, smör och socker till något som känns som en okej smuldeg.

Sedan smular jag bara över lite skurna äppelbitar och annat smått och gott som jag känner för just för stunden. I går blev det hasselnötter, citronhonung och kanel. En mycket lyckad kombination.

Men det som höjde pajen rejält var kolaglassen. Hade faktiskt en skvätt hemgjord dulche de leche-glass kvar sedan ett tidigare ”glassbak”. Men den räckte bara till små miniportioner till barnen.

Kolaglass med kolasås från Coop, oväntad fempoängare. Själv hade jag på Coops kolaglass med kolasås på min paj. Och shit vad gott det blev! Syrliga äpplen, nötiga nötter och söt kola i kombination med det mumsiga smuldegstäcket.

Perfekt höstfika, skulle jag säga. Snabbt går det, och ingen glassmaskin behövs. Glassen finns så klart bara i Coop-butiker och kostar runt tio-tolv kronor.

Glassrecept kolaglass äppelpajSmulig äppelpaj med hasselnötter
100 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 dl socker
ca 5 skivade små syrliga äpplen
ca 0,5 dl krossade hasselnötter
kanel
(jag hade även på lite citronhonung inköpt på höstmarknad i Vimmerby)

Skiva äpplen och lägg ut i ungssäker form. Strö över de hackade nötterna och lite kanel. Ringla ev över lite honung.
Blanda mjöl, socker, havregryn och smör tills det blir en smulig deg.
Fördela smuldegen över äpplena och grädda ca 20 minuter i 200 grader. Servera med kolaglass, alternativt vaniljglass och kolasås.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter