Choklad och apelsin – topp eller flopp?

glassrecept chokladglass med apelsinLänge var jag lite avigt inställd till kombinationen choklad och apelsin. Men nu tycker jag att det är jättegott. Antar att det är en fråga om mognad… Dagens recept är en krämig chokladglass, smaksatt med färsk apelsinjuice och zest.

Min mamma har så länge jag kan minnas älskat romerska bågar. Ni vet, de där små chokladbitarna formade som halvcirklar med ett apelsintryck på.

Själv har jag aldrig riktigt förstått storheten i dem. Förr tyckte jag att apelsinsmaken förstörde chokladen. Men sedan jag nått en mer…mogen ålder har jag konstigt nog börjat tycka om de små rackarna. Kan till och med självmant stoppa ner dem i lösviktspåsen.

Inspirerad av bland annat dessa små bågar provade jag smaksätta chokladglass med färskpressad apelsinjuice. Det blev en frisk och fräsch smak, nästan lite dragning åt frozen yoghurthållet.

glassrecept chokladglass med apelsinI ett försök att motverka den isighet som kan uppstå när man har i fruktjuice ökade jag mängden grädde i receptet, jämfört med hur jag vanligtvis gör.

Glassen fick en ganska bra konsistens, men liiite isighet fanns kvar. Nästa gång tänker jag prova tillsätta typ 10-15 gram torrmjölk, efter tips från Marie på Gettergod gelato.

Rev i lite zest också, gillar när det blir lite tuggmotstånd i glassen. Angående chokladen så valde jag en mörk choklad som ändå har en relativt låg kakaohalt (tog Marabous mörka choklad). Anledningen till det är att jag förra gången jag gjorde chokladglass lyckades få den alldeles sandig i konsistensen.

Den gången använde jag choklad på 84 procent, och jag vet inte om det var det som gjorde att glassen blev mindre lyckad… annars brukar jag alltid få chokladglassen len och krämig.

Men just vid det här tillfället experimenterade jag på flera plan. Jag använde även råsocker istället för strösocker, och så smälte jag chokladen direkt i gräddmjölken. Kan ha varit någon av dessa aktioner, eller kombinationen av alla tre som gjorde att glassen floppade.

Ja, floppade enligt mig i alla fall. Jag är känslig när det gäller konsistenser…

Hur som helst. Ett alternativ till apelsinjuicen är så klart att tillsätta cointreu… om ni gör det kan ni följa det här chokladglassreceptet som är lite mindre gräddigt . Skippa bara mariannekaramellerna och välj mörkchoklad istället för mint, sen är det bara att  lägga till en matsked eller två av likören…

glassrecept chokladglass med apelsinChoklad- och apelsinglass  (ca 6 port)
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 1/4 dl strösocker
125 hackad mörk choklad
1 msk vit sirap
saft + zest från 1 vältvättad apelsin
ca 50 g hackad mörk choklad

Koka upp grädde, mjölk och vanilj. När det börjar bubbla drar du kastrullen från plattan.
Hacka chokladen. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll sedan försiktigt i den varma gräddmjölken i äggblandingen. Vispa under tiden, och häll sedan över allt i kastrullen igen.
Lägg den hackade chokladen i bunken där du vispade socker och ägg.
När glassmeten kommit upp till rätt temperatur ska du snabbt ta bort den från plattan, och hälla upp i bunken där du har den hackade chokladen. Blir glassen varmare än 85 grader förvandlas den snabbt till omelett…
Vispa sedan till all choklad har smält.
Kyl sedan ner glassmassan, jag brukar låta den stå i kylskåpet över natten.
Innan du häller glassen i glassmaskin blandar du ner saften från apelsinen. Strö också i lite zest, välj själv hur mycket du vill ha. När glassen nästan är klar lägger du ner lite hackad choklad. Skopa upp i bunke med lock, och ställ in i frysen en stund innan servering.
Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide.
Servera gärna med lite apelsinchoklad och zest… Topp säger jag!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter