Choklad och apelsin – topp eller flopp?

glassrecept chokladglass med apelsinLänge var jag lite avigt inställd till kombinationen choklad och apelsin. Men nu tycker jag att det är jättegott. Antar att det är en fråga om mognad… Dagens recept är en krämig chokladglass, smaksatt med färsk apelsinjuice och zest.

Min mamma har så länge jag kan minnas älskat romerska bågar. Ni vet, de där små chokladbitarna formade som halvcirklar med ett apelsintryck på.

Själv har jag aldrig riktigt förstått storheten i dem. Förr tyckte jag att apelsinsmaken förstörde chokladen. Men sedan jag nått en mer…mogen ålder har jag konstigt nog börjat tycka om de små rackarna. Kan till och med självmant stoppa ner dem i lösviktspåsen.

Inspirerad av bland annat dessa små bågar provade jag smaksätta chokladglass med färskpressad apelsinjuice. Det blev en frisk och fräsch smak, nästan lite dragning åt frozen yoghurthållet.

glassrecept chokladglass med apelsinI ett försök att motverka den isighet som kan uppstå när man har i fruktjuice ökade jag mängden grädde i receptet, jämfört med hur jag vanligtvis gör.

Glassen fick en ganska bra konsistens, men liiite isighet fanns kvar. Nästa gång tänker jag prova tillsätta typ 10-15 gram torrmjölk, efter tips från Marie på Gettergod gelato.

Rev i lite zest också, gillar när det blir lite tuggmotstånd i glassen. Angående chokladen så valde jag en mörk choklad som ändå har en relativt låg kakaohalt (tog Marabous mörka choklad). Anledningen till det är att jag förra gången jag gjorde chokladglass lyckades få den alldeles sandig i konsistensen.

Den gången använde jag choklad på 84 procent, och jag vet inte om det var det som gjorde att glassen blev mindre lyckad… annars brukar jag alltid få chokladglassen len och krämig.

Men just vid det här tillfället experimenterade jag på flera plan. Jag använde även råsocker istället för strösocker, och så smälte jag chokladen direkt i gräddmjölken. Kan ha varit någon av dessa aktioner, eller kombinationen av alla tre som gjorde att glassen floppade.

Ja, floppade enligt mig i alla fall. Jag är känslig när det gäller konsistenser…

Hur som helst. Ett alternativ till apelsinjuicen är så klart att tillsätta cointreu… om ni gör det kan ni följa det här chokladglassreceptet som är lite mindre gräddigt . Skippa bara mariannekaramellerna och välj mörkchoklad istället för mint, sen är det bara att  lägga till en matsked eller två av likören…

glassrecept chokladglass med apelsinChoklad- och apelsinglass  (ca 6 port)
0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
1 1/4 dl strösocker
125 hackad mörk choklad
1 msk vit sirap
saft + zest från 1 vältvättad apelsin
ca 50 g hackad mörk choklad

Koka upp grädde, mjölk och vanilj. När det börjar bubbla drar du kastrullen från plattan.
Hacka chokladen. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll sedan försiktigt i den varma gräddmjölken i äggblandingen. Vispa under tiden, och häll sedan över allt i kastrullen igen.
Lägg den hackade chokladen i bunken där du vispade socker och ägg.
När glassmeten kommit upp till rätt temperatur ska du snabbt ta bort den från plattan, och hälla upp i bunken där du har den hackade chokladen. Blir glassen varmare än 85 grader förvandlas den snabbt till omelett…
Vispa sedan till all choklad har smält.
Kyl sedan ner glassmassan, jag brukar låta den stå i kylskåpet över natten.
Innan du häller glassen i glassmaskin blandar du ner saften från apelsinen. Strö också i lite zest, välj själv hur mycket du vill ha. När glassen nästan är klar lägger du ner lite hackad choklad. Skopa upp i bunke med lock, och ställ in i frysen en stund innan servering.
Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide.
Servera gärna med lite apelsinchoklad och zest… Topp säger jag!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

12 Responses to “Choklad och apelsin – topp eller flopp?”

 1. 28 september, 2012 at 01:42 #

  Ytterligare ett tips för att få en fin apelsinsmak utan isighet är att koka med apelsinskalen i smeten. Viktigt då att det BARA är den oranga delen och INGET av det vita som ger en besk otrevlig smak! Skalen silas eller plockas bort innan frysningen. Alternativt river du ner skalet i smeten (bara det yttersta och inte det vita som sagt) och låter det då vara kvar. På det här sättet behöver du inte ha så mycket av saften med eller kanske inget alls beroende på hur mycket smak du vill ha. Lycka till! :)

  • 29 september, 2012 at 08:17 #

   Tack för ännu ett bra tips , Marie :) ska pröva det nästa gång. Kom också på att jag kanske ska tipsa den som eventuellt vill servera glass i citron- eller apelsinskal att inte förbereda uppläggningen i förväg. Det gjorde jag en gång och den bittra smaken från det vita i skalets insida hade snabbt trängt in i glasssen… Mindre gott…

 2. 28 september, 2012 at 05:00 #

  I love your review about gelato and sweets
  just a tip: rather than give the recipe with weight unit variables (not all have the same tea cup) uses the weight in grams.
  you’ll have precise and delicious recipes.
  ciao
  Giorgio
  Italian Gelato’s master

  • 29 september, 2012 at 08:32 #

   Hello Giorgio!
   I’m honored that you took the time and effort to googletranslate my site. I’m also thankful for your suggestion. I will keep that In mind :) I know that when you make Italian gelato every gram is important to make the perfect ice cream. Your site is very informative.

 3. 28 september, 2012 at 08:59 #

  sv: Åh tack för tipset! Hubba bubba glass låter ju otroligt gott :D

 4. 30 september, 2012 at 05:41 #

  Choklad och apelsin tillsammans gillar vi båda, romerska bågar likaså:)
  Minns kombon apelsin/coca cola i en läsk som fanns förr, MAC hette den nog om vi inte minns fel. Den gillades verkligen också, kanske inte så gott i glass dock:)

  • 1 oktober, 2012 at 10:41 #

   Apelsin/cocacola minns jag inte… däremot minns jag cola lemon och cola lime väldigt tydligt :) Såg förresten att cherry coke återinförts i Sverige igen. Alltså med svensk etikett… undrar hur lång tid vi får ha den kvar denna gång.
   Det är lite mystiskt det där, varför just körsbärssmak generellt har så svårt att slå igenom i Sverige, när den är så otroligt populär i andra länder.
   För några år sedan läste jag en intressant artikel i ämnet. Man diskuterade smakerna banan (som går mycket bättre i Sverige än i i många andra länder) och körsbär, som inte alls fungerar här…Tyvärr minns jag inte var jag läste… det var i en papperstidning.

 5. Marja
  1 oktober, 2012 at 10:37 #

  Har du provat rostat bröd med nutella och apelsinmarmelad? Gudomligt gott, enligt mig. På gränsen till vansinne – säger min man.

  • 1 oktober, 2012 at 10:43 #

   Oj, det lät…sött. Spontant är jag nog beredd att hålla med din man ;) Men jag ska inte säga något innan jag provat. Får testa någon gång när ungarna inte är i närheten…

 6. 23 oktober, 2012 at 03:30 #

  ja älskar choklad/apelsin,får nog ta och testa och göra de i glass.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Chokladglass med extra allt | Glassriket - 1 oktober, 2012

  [...] glassen använde jag mig av samma grundrecept som till choklad-och apelsinglassen.  Valde en mörk choklad som inte har så jättehög kakaohalt. Detta eftersom jag tidigare [...]

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter