Hipp hurra – kaffets dag idag

Glassrecept kaffets dag affogato irish coffee glassI dag firas för första gången Kaffets dag i Sverige. Eftersom kaffe och glass går utmärkt ihop så firar vi den goda drycken med en härlig affogato, och ett recept på Irish coffee-glass.

Affogato är som ni vet en italiensk specialitet – en kula glass stoppas i en rykande färsk espresso. Kallt möter varmt och smakerna lyfter varandra. Brukar ofta köra med en enkel vanilj, men choklad, kanel och kardemummaglass är gott det också. Längre än så har jag inte vågat gå på experimentfronten.

Men vem vet, kanske jordgubbglass eller ananasglass passar bättre än vad man tror…

Glassrecept kaffets dag affogato irish coffee glassSjälv är jag en sann koffeinist. Utan kaffe får jag huvudvärk. Vet inte hur många koppar jag dricker per dag. Vågar inte räkna. För många.

Helst dricker jag nespresso. Nu är mina pods slut, och jag har bestämt mig för att vänta ett tag innan jag beställer nya. Annars tar de slut på en gång. Det är sant. Kan lätt klämma ett rör på en dag.

Ett annat måste är standardmjölk. Eller grädde. Finns det bara mellanmjölk, eller ännu värre – lättmjölk, att hälla i kaffet så blir jag grinig. Vilken mjölk som används avgör var jag köper mitt fika…

Glassrecept kaffets dag affogato irish coffee glassFörutom att jag älskar kaffe i sig, så är jag också väldigt förtjust i kaffekoppar. Om det inte vore på grund av platsbrist skulle jag kunna köpa hur många som helst…

Dagen till ära bjuder jag på ett lånat recept på Irish coffee glass från Elisabeth Johanssons bok Glass.

Irish Coffee-glass (6-8 port)
4 espresso
3 cl whiskey
1 sats vaniljglass – (välj det första receptet, byt ut sockret mot 1 dl råsocker och 1 dl   farinsocker)
Ställ glassen i frysen minst en timme innan servering.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter