Chokladglass med extra allt

Glassrecept hemmagjord chokladglass med eller utan glassmaskinLess is more, lyder det gamla mottot. Det stämmer inte när det kommer till den här Ben & Jerry-inspirerade chokladglassen som är som en våt dröm för chokladälskaren.

Kanske är det vädret. Det grå, trista, regniga oktobervädret som får träden att darra och med ens släppa alla löv mot marken. Eller så är det mörkret som sakta smyger sig på… eller så är det bara den tiden på månaden.

Vad vet jag. Men jag har under flera dagar gått omkring och varit extremt sugen på något riktigt mastigt, gott och chokladdrypande… Så när det väl var fredag bestämde jag mig för att nu är det dags. Nu blir det chokladglass!

Eftersom det var någon typ av Ben & Jerry-glass jag var sugen på slog jag upp deras lilla glassreceptbok.

En bok som förövrigt är ganska oinspirerande att bläddra i. Tycker jag i alla fall.

glassrecept ben & Jerry chokladglassJag vet, det låter konstigt. Hur kan en receptbok från Ben & Jerry vara tråkig? Jo – den är tecknad. Inga foton alls. Bara en massa 60-tals inspirerade teckningar som får mig att tänka på Beatles och Monty Python, snarare än glass.

Men ok, jag är en fotomänniska som älskar matporr. Kanske du tycker att den är bättre. Men den är ju från 1987…

Eftersom B & J:s recept innehöll råchoklad så fick jag lov att ge upp försöket med en äkta Ben & Jerry. Hade bara vanlig sötad choklad att tillgå.

Men det hindrade inte mig  från att skapa denna tripple chocolate orgie ice cream. Eller vad man ska kalla den.

Precis innan jag tog ur chokladglassen ur glassmaskinen hällde jag i lite nutella. Sedan öste jag på lite grovhackad choklad – både mörk och mjölk, och en liten näve minimarschmallows. Till serveringen hade jag även hackade hasselnötter….

Till glassen använde jag mig av samma grundrecept som till choklad-och apelsinglassen.  Valde en mörk choklad som inte har så jättehög kakaohalt. Detta eftersom jag tidigare misslyckats totalt då jag hade i en med 84 procent kakao. Den gången blev glassen alldeles ”sandig”.  Jag vet fortfarande inte riktigt varför, men jag försöker reda ut det där….

Har du tips på hur man undviker sandighet i glass (orsakas av laktoskristaller, har jag hört) får du gärna tipsa mig.

Hur som helst. Här kommer receptet:

Glassrecept hemmagjord chokladglass med eller utan glassmaskinChunky chokladglass med extra allt (6-8 port)
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 1/4 dl strösocker
5 äggulor
125 hackad mörk choklad(smältes)
1 msk vit sirap
2 msk nutella
ca 1 dl minimarschmallows
ca 30 g hackad mjölkchoklad
ca 30 g hackad mörk choklad

Koka upp grädde, mjölk och vanilj. När det börjar bubbla drar du kastrullen från plattan.
Hacka chokladen. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll sedan försiktigt i den varma gräddmjölken i äggblandingen. Vispa under tiden, och häll sedan över allt i kastrullen igen.
Lägg den hackade chokladen i bunken där du vispade socker och ägg.
När glassmeten kommit upp till rätt temperatur ska du snabbt ta bort den från plattan, och hälla upp i bunken där du har den hackade chokladen. Blir glassen varmare än 85 grader förvandlas den snabbt till omelett…
Vispa sedan till all choklad har smält.
Kyl sedan ner glassmassan, jag brukar låta den stå i tills den blir riktigt kall, omkring fyra timmar. Denna glass behöver inte mogna över natten som många andra.
När glassmeten är kall häller du ner den i glassmaskinen och följer tillverkarens anvisningar.
När glassen nästan är klar lägger du ner nutellan och låter den röras runt. Sedan häller du över den hackade chokladen och minimarschmallowsen. Det kan bli för tungt för glassmaskinen att dra runt, i så fall tar du bara och rör runt med en sked.
Skopa upp i bunke med lock, och ställ in i frysen en stund innan servering. För den som vill ha lite till rekommenderar jag chokladsås och hackade hasselnötter.
Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

12 Responses to “Chokladglass med extra allt”

 1. 1 oktober, 2012 at 05:59 #

  Vad jag hört så brukar en vanlig orsak till ‘sandighet’ i glass vara alltför mycket fasta beståndsdelar (“solids”) i förhållande till mängden vätska. Kanske det här är ett fall av “less is more”, där receptet skulle tjäna på mindre, snarare än mer, choklad?

  • 2 oktober, 2012 at 12:40 #

   Ja, men men det konstiga är att jag använde samma recept som den här gången – och nu blev den precis som tidigare krämig och len….Men som jag nämnt tidigare gjorde jag flera saker annorlunda den “sandiga” gången. Dels bytte jag ut strösocker mot råsocker, och så hällde jag den hackade chokladen ner i den varma glassmeten och inte tvärtom… Två gånger har jag lyckats få “sandig” glass. Den andra gången var när jag gjorde glass med yoghurt, misstänker att jag då lät yoghurten bli för varm…

 2. 1 oktober, 2012 at 08:51 #

  Men oj så gott det ser ut :-) , just Ben och Jerry glassboken har jag funderat på att köpa, men ännu inte gjort det då jag precis som du tycker den ser så fruktansvärt tråkig ut, funderar på att beställa Jan Hedhs glassbok

  • 2 oktober, 2012 at 12:45 #

   Hej Linda, ja visst är det trist med B & J-boken. Kan ju hoppas att de snart ger ut en ny med mer inspirerande illustrationer…. Boken har ju ändå 25 år på nacken. Jan Hedhs bok är väldigt informativ och bra så du ångrar dig säkert inte om du köper den. Men Elisabeth Johanssons bok är också mkt bra, där är recepten enklare så jag upplevde att den gick snabbare att komma igång med.

 3. 1 oktober, 2012 at 09:28 #

  Låter som en glass helt i min smak! :D

  Jag brukar använda choklad med 70% kakao när jag gör chokladglass, har inte fått någon sandighet vad jag vet..

 4. 2 oktober, 2012 at 12:46 #

  Hej Kristin! Tack för din kommentar. Jag får helt enkelt ta och prova mig upp i procentsatserna igen :)

 5. 2 oktober, 2012 at 12:09 #

  Precis som Anders skrev så tror även jag att sandigheten kom sig av för högt TS. 84% choklad har ju högre TS än t ex 60%, mer kakao i helt enkelt. Sandighet har jag märkt av även när man använder kakaopulver istället för riktig choklad. Allt handlar om balansen återigen. :) Jag häller alltid ner den hackade ckokladen i den varma smeten och sedan får allt mogna ihop. Man kan även göra en sockerlag som man låter chokladen smälta ihop med, som en sån ganash som man glaserar Saschertårta med. Då får man dosera resten av sockret i smeten annorlunda förstås.

  • 2 oktober, 2012 at 12:35 #

   TS, Brix och Baumé… Man kan bli yr av mindre ;) Men det är roligt. Och intressant! Ni kommer med så bra råd! :)

 6. 5 oktober, 2012 at 09:41 #

  Jag igen ;) Tänkte bara säga att jag länkade till din blogg och detta recept i mina Fredagsfavoriter, här: http://www.thechocolatebox.se/2012/10/fredagsfavoriter-v-40.html Hoppas du inte misstycker :)

  Ha en bra helg!

 7. Ebba
  7 oktober, 2012 at 12:09 #

  Ser jättegott ut och jag ser fram emot att göra den! Men jag hittar inte vart det står hur många ägg man ska ha? Det står bara “Vispa socker och ägg fluffigt”.

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter