Glasriket – på väg att bli Glassriket?

Glasriket blir småländska GlassriketGlasproduktionen vid Orrefors och Åfors läggs ned eller säljs och 130 anställda vid Orrefors, Kosta och Åfors blir av med jobben. Glasriket går ett steg närmare döden, och frågan är om Småland i framtiden mer kommer vara känt som Glassriket, än som Glasriket.

– Vill vi satsa på Glasriket, eller på Glassriket under några sommarmånader? Frågan ställdes av Ulf Wickbom i en ledare i Barometern tidigare i år.

Anledningen till att han ställde den var att han tycker att Glasrikets fokus på design, hantverk och konstglas var på väg att försvinna. När folk åker till Kosta är det för att fika och shoppa billiga märkeskläder i outletaffärerna, snarare än att köpa bruksglas eller vackra konstvaser. Dagens nyhet om att New Wave Group stänger ner produktionen vid Orrefors och Åfors, gör att Småland tar ett kliv närmare att gå från Glasriket till Glassriket.

För Ulf Wickbom är Glassriket förmodligen ett skällsord.  Men jag tycker så klart att det är både vackert och positivt. Och, dessutom ganska sant. För det småländska Glassriket existerar faktiskt redan i dag. Och medan Glasriket sakta tynar bort, växer sig Glassriket starkare och starkare.

Redan i dag finns mängder med glassfabriker i de småländska skogarna. Och jag har en känsla av att det snart kommer att finnas ännu fler, som ett led i den ökade efterfrågan på lokalproducerade varor.

På Östkusten, i Hjorthed, produceras Wirums gårdsglass av mjölk som kommer direkt från gårdens jerseykor. Mjölken är extra fett- och proteinrik. Tillverkning har skett sedan december 2009 och glassen finns att köpa dels i gårdens egen gårdsbutik, men också i butiker och restauranger i närområdet.

Några mil in i landet finns nyöppnade Ryssbyglass, som även de tillverkar glass av mjölk och grädde från gårdens egna kor.

Men det är inte bara gårdsglass som tillverkas i Småland. Största glassfabriken finns i Växjö, där produceras Alvestaglass. Glassen säljs över hela landet, och tillverkaren är den enda som i större skala tillverkar glass som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att kallas LCHF.

En outsider i sammanhanget, som först i år börjat smyga igång med lite glassproduktion, är Frödinge i Vimmerby. Mest känt för sina ostkakor och tårtor – men de producerar också glass som de har som täcke på sin storsäljare kladdkakan…

I Taberg, inte långt från gruvan och den höga toppen, tillverkas Mormor Magdas därproducerade glass. En snabb uppstickare på den svenska glassmarknaden, om man får tro rapporteringen kring den.

Några mil norrut ligger Kryssets lanthandel i Ölmstad. Där tillverkas Grenna glass som precis som Mormor Magdas är gjord på främst lokala råvaror utan onödiga tillsatser.

I Jönköping kan man också köpa Sveriges godaste gelato, på Lilla Glassfabriken. Besöker du A6 kan du köpa Sweetmes egen tillverkade glass, och har du vägarna förbi Fjällstugan kan du smaska i dig gelato från Lagott.

Nu är Jönköping lite överrepresenterat här, eftersom jag själv bor i staden och därför kan den allra bäst. Har du tips på fler lokala glasstillverkare i Småland( eller övriga landet) får du mer än gärna tipsa mig så kan jag fylla på listan.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter