Glasriket – på väg att bli Glassriket?

Glasriket blir småländska GlassriketGlasproduktionen vid Orrefors och Åfors läggs ned eller säljs och 130 anställda vid Orrefors, Kosta och Åfors blir av med jobben. Glasriket går ett steg närmare döden, och frågan är om Småland i framtiden mer kommer vara känt som Glassriket, än som Glasriket.

– Vill vi satsa på Glasriket, eller på Glassriket under några sommarmånader? Frågan ställdes av Ulf Wickbom i en ledare i Barometern tidigare i år.

Anledningen till att han ställde den var att han tycker att Glasrikets fokus på design, hantverk och konstglas var på väg att försvinna. När folk åker till Kosta är det för att fika och shoppa billiga märkeskläder i outletaffärerna, snarare än att köpa bruksglas eller vackra konstvaser. Dagens nyhet om att New Wave Group stänger ner produktionen vid Orrefors och Åfors, gör att Småland tar ett kliv närmare att gå från Glasriket till Glassriket.

För Ulf Wickbom är Glassriket förmodligen ett skällsord.  Men jag tycker så klart att det är både vackert och positivt. Och, dessutom ganska sant. För det småländska Glassriket existerar faktiskt redan i dag. Och medan Glasriket sakta tynar bort, växer sig Glassriket starkare och starkare.

Redan i dag finns mängder med glassfabriker i de småländska skogarna. Och jag har en känsla av att det snart kommer att finnas ännu fler, som ett led i den ökade efterfrågan på lokalproducerade varor.

På Östkusten, i Hjorthed, produceras Wirums gårdsglass av mjölk som kommer direkt från gårdens jerseykor. Mjölken är extra fett- och proteinrik. Tillverkning har skett sedan december 2009 och glassen finns att köpa dels i gårdens egen gårdsbutik, men också i butiker och restauranger i närområdet.

Några mil in i landet finns nyöppnade Ryssbyglass, som även de tillverkar glass av mjölk och grädde från gårdens egna kor.

Men det är inte bara gårdsglass som tillverkas i Småland. Största glassfabriken finns i Växjö, där produceras Alvestaglass. Glassen säljs över hela landet, och tillverkaren är den enda som i större skala tillverkar glass som innehåller tillräckligt lite kolhydrater för att kallas LCHF.

En outsider i sammanhanget, som först i år börjat smyga igång med lite glassproduktion, är Frödinge i Vimmerby. Mest känt för sina ostkakor och tårtor – men de producerar också glass som de har som täcke på sin storsäljare kladdkakan…

I Taberg, inte långt från gruvan och den höga toppen, tillverkas Mormor Magdas därproducerade glass. En snabb uppstickare på den svenska glassmarknaden, om man får tro rapporteringen kring den.

Några mil norrut ligger Kryssets lanthandel i Ölmstad. Där tillverkas Grenna glass som precis som Mormor Magdas är gjord på främst lokala råvaror utan onödiga tillsatser.

I Jönköping kan man också köpa Sveriges godaste gelato, på Lilla Glassfabriken. Besöker du A6 kan du köpa Sweetmes egen tillverkade glass, och har du vägarna förbi Fjällstugan kan du smaska i dig gelato från Lagott.

Nu är Jönköping lite överrepresenterat här, eftersom jag själv bor i staden och därför kan den allra bäst. Har du tips på fler lokala glasstillverkare i Småland( eller övriga landet) får du mer än gärna tipsa mig så kan jag fylla på listan.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

4 Responses to “Glasriket – på väg att bli Glassriket?”

 1. 2 oktober, 2012 at 12:18 #

  Måste ju så klart lyfta fram Göteborgs lokalproducerade glass och gelato i form av Johannebergs Glass – http://www.theicecreamfactory.se/
  Fantastiskt god glass!
  Även Råda Gelati bör få sin plats på Glassrikets glasskarta tycker jag – http://www.radasateri.se/Erbjudanden__1053.html/lid/152079
  Båda har självklart avsmakats av Gettergod Gelato för det gäller ju att hålla koll på konkurrensen. :)
  Det var mina tips från Bästkusten! ;)

  • 2 oktober, 2012 at 12:33 #

   Bra tips! Så har vi ju Pipersglace som också håller till i Göteborg (Kullavik).. och Triumfglass (Sävedalen) om vi ska ta med de ännu större :)
   Det finns ju så klart jättemånga goda lokaltillverkade glassar… Vi får väl inte glömma bort Gettergood gelato, landets enda getmjölksglass ;)
   Ett annat bra tips för den som söker lokaltillverkad och hantverksmässigt producerad glass ( och andra läckerheter) är att ladda ner gratisappen “Mathantverk” – den är kanske lite ofullständing, men utvecklas hela tiden. Där kan man söka efter lokala bagerier, mejerier, ysterier och mycket annat.

 2. 2 oktober, 2012 at 02:00 #

  Wow! Jag bor ju mitt i världens grymmaste glassrike! Detta utan att jag har fattat det egentligen, förrän nu när du gör denna rejäla genomgång. Det hade varit riktigt kul att smaka sig igenom all denna glass som finns i Jönköping med omnejd. Men lite farligt för hälsan också kanske ;)

  • 2 oktober, 2012 at 02:41 #

   Äh, glass är hälsosamt för själen! Dessutom är den ju rik på kalcium… brukar jag ha som argument för att frossa ;)

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter